Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.04.2012

Minister za obrambo bo z delegacijo obiskal pripadnike Slovenske vojske na misijah v Bosni in Hercegovini ter na Kosovu

Minister za obrambo Aleš Hojs bo v času velikonočnih praznikov, 8. in 9. aprila, z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske brigadirjem Dobranom Božičem,  predstavniki Odbora za obrambo Državnega zbora, predsednikom odbora Francem Juršo ter članoma odbora, poslancema Sašo Kos in Matejem Toninom, ter drugimi člani delegacije obiskal pripadnike in pripadnice kontingenta Slovenske vojske na misijah v Bosni in Hercegovini ter na Kosovu. Obiski vodstva ministrstva pri slovenskih vojakih v mednarodnih operacijah in na misijah v prazničnem času so postali že tradicionalni. Tokratni obisk pri slovenskih vojakih je tudi prvi obisk ministra in novega načelnika ter tudi poslancev Državnega zbora pri slovenskih vojakih, ki opravljajo naloge v tujini. 

Prvi dan obiska, v nedeljo, 8. aprila, bo delegacija obiskala pripadnike Slovenske vojske v silah EUFOR v Bosni in Hercegovini, kjer se bo minister za obrambo Aleš Hojs najprej sestal s poveljnikom sil EUFOR v Bosni in Hercegovini genalmajorjem Robertom Briegerjem in poveljnikom Natovega poveljstva v Sarajevu brigadirjem Garyjem Huffmanom. Sestanku s poveljnikoma bo sledilo srečanje delegacije s 27. kontingentom Slovenske vojske, v katerem je 19 pripadnikov, ki bodo visokim gostom predstavili svoje poslanstvo in naloge ter razmere na območju delovanja.

Pot bo delegacija nadaljevala na Kosovo, kjer se bo minister za obrambo Aleš Hojs z delegacijo v Prištini najprej srečal z namestnikom poveljnika sil KFOR brigadirjem Johannom Luifom. Prvi dan obiska se bo končal z velikonočnico v bazni kapeli.

Naslednji dan, v ponedeljek, 9. aprila, bo v vojaški bazi Villaggio Italia v Peći krajše srečanje s poveljnikom Večnacionalne bojne skupine Zahod polkovnikom Andreom Borzagom, nato pa se bo slovenska delegacija seznanila z aktivnostmi 25. kontingenta Slovenske vojske v silah KFOR in razmerami, v katerih delujejo. Obisk delegacije na Kosovu se bo končal s krajšim druženjem s pripadniki 300-članskega kontingenta.