Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.05.2013

Minister Jakič in načelnik generalštaba brigadir Božič ob dnevu odprtih vrat obiskala pivško vojašnico

Slovenska vojska ob svojem prazniku tradicionalno odpre vrata vojašnic za zunanje obiskovalce. V soboto, 11. maja, sta si prireditev ob dnevu odprtih vrat pivške Vojašnice Stanislava Požarja ogledala tudi obrambni minister Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič.

Slovenska vojska s praznovanjem 15. maja ohranja vrednote iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednote osamosvojitvenih prizadevanj ter spomin na prvo služenje vojaškega roka, ki se je za slovenske nabornike odvijalo izključno v Sloveniji. Osrednja slovesnost ob zaznamovanju 22-letnice delovanja Slovenske vojske bo v sredo, 15. maja, v Vojašnici generala Maistra v Mariboru, ob dnevu Slovenske vojske pa bodo po vojašnicah organizirani dnevi odprtih vrat, namenjeni predstavitvi vojaškega poklica in življenja ter vojaških tehnike in oborožitve širši javnosti.

Kot prva ob letošnjem prazniku je vrata v petek, 10. maja, odprla Vojašnica Janka Premrla Vojka v Vipavi, naslednji dan pa je prireditev kljub dežju v pivško Vojašnico Stanislava Požarja privabila več kot osemsto obiskovalcev vseh starosti. Prireditev si je ogledal tudi minister za obrambo Roman Jakič, ki se je v uvodnem delu obiska vojašnice najprej srečal z županom Občine Pivka Robertom Smrdeljem, načelnikom Generalštaba Slovenske vojske brigadirjem Dobranom Božičem, poveljnikom Poveljstva za podporo polkovnikom Milanom Žurmanom in poveljnikom vojašnice stotnikom Mladenom Lujićem.

V nadaljevanju si je delegacija ogledala taktično-tehnični zbor tehnike in opreme 45. oklepnega in 460. artilerijskega bataljona, opremo in oborožitev Šole za podčastnike, Centra za bojno usposabljanje in Vojaške policije. Obiskovalcem so bili zanimivi simulacijski sistem taktičnega delovanja in simulatorji, dinamična predstavitev tanka M-84 ter lansiranje 18-metrskega tankovskega mostu. Med atraktivnejšimi predstavitvami je bila uprizoritev vojaškega spopada druge svetovne vojne, ki jo je izvedlo Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav. Poleg njih so se iz civilnega okolja predstavila številna druga društva in organizacije, in sicer Prostovoljno gasilsko društvo Pivka, Park vojaške zgodovine Pivka, društvo VITA Pivka z reševalnimi psi, radioamaterski klub Ilirska Bistrica ter drugi. 

Podobna prireditev je v petek potekala v vipavski vojašnici, večina vojašnic pa bo dan odprtih vrat organizirala v soboto, 18. maja. Podrobnejši seznam dogajanja je objavljen na spletni strani www.slovenskavojska.si.

Fotografije: Boštjan Pogorevc, SOJ SV