Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.11.2015

Mina Markovič že tretjič zmagovalka svetovnega pokala v športnem plezanju, Klinarjeva z novima državnima rekordoma v plavanju

Pripadnica športne enote Slovenske vojske Mina Markovič je že tretjič postala zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem športnem plezanju.  Na finalu SP v kranjski dvorani Zlato polje, ki je pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) že 20 let nepogrešljiva zadnja postaja najboljših športnih plezalcev pred koncem sezone, se je Mina odlično znašla med 43 tekmovalkami in 66 tekmovalci iz 20 držav. V sobotnem polfinalu je sicer pristala na četrtem mestu, a bila še vedno trdno v igri za ohranitev vodstva v skupnem seštevku SP in tudi posamične tekme. V finalu je pokazala vso svojo vrhunskost in se s četrtega mesta povzpela na vrh in tako potrdila skupno zmago ter četrtič okusila slast kranjske zmage (še v letih 2009, 2012 in 2014). Na vrhu kranjske lestvice je s štirimi zmagami stopila ob bok legendarni Francozinji Liv Sansoz. Mina je dokazala, da je svetovno konkurenco mogoče ugnati tudi z ne povsem idealnim plezanjem. »Višina, ki sem jo dosegla, ni bila najvišja, do katere je mogoče priti, so pa tudi druge punce naredile kakšno napako,« je povedala Ptujčanka in z nasmehom na obrazu potegnila črto pod letošnjo sezono. Markovičeva je res vrhunsko tekmovala vso sezono. »Začelo se je odlično z osvojenim naslovom evropske prvakinje in prvo zmago v svetovnem pokalu v Chamonixu, nadaljevalo z zmagama v Imstu in Stavangerju, nehvaležna poškodba gležnja pa me je le še dodatno podžgala. Vso sezono sem bila fenomenalno pripravljena, kar dokazuje, da s slovensko ekipo in trenerjem Romanom Krajnikom sodelujemo res odlično.« Z zmago v Kranju je tako prepričljivo osvojila tudi svetovni pokal v težavnosti še tretjič v svoji osupljivi karieri in tako z najlepšim mogočim izidom končala letošnjo sezono.

Na tekmovanju v Celju je plavalka Anja Klinar nastopila nad pričakovanji in dosegla dva nova državna rekorda na 400 in 800 metrov prosto. Z rezultatoma 4.02,12 na 400 metrov in z 8.15,26 na 800 metrov se je Anja povzpela na vrh trenutne evropske lestvice, vendar hkrati povedala, da preostale kandidatke za medaljo še »skrivajo« svojo formo pred prihajajočim evropskim prvenstvom v kratkih bazenih v Izraelu. Pot do medalj v Izraelu bo zagotovo težka, vsekakor pa je Klinarjeva potrdila, da je tokrat že vnaprej v širšem krogu tekmovalk, ki se lahko potegujejo tudi za kaj več, kot za finale. Rekord na 400 metrov prosto je dosegla v dopoldne in ga ni pričakovala, še bolj pa jo je razveselil popoldanski državni rekord na dvakrat daljši razdalji, oba pa je vzela reprezentančni »cimri« in sodelavki ŠPE Anji Čarman.

Fotografije s tekme v Kranju: Stanko Gruden, Manca Čujež
Fotografija: arhiv ŠPE