Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.12.2014

Menjava slovenskega kontingenta v Afganistanu

Danes, v ponedeljek, 22. decembra, se je v Heratu zamenjal kontingent Slovenske vojske v Afganistanu. Dosedanji poveljnik 21. slovenskega kontingenta Isaf major Iztok Stavanja je ob tej priložnosti podelil medalje ministra za obrambo Republike Slovenije dvema pripadnikoma italijanske vojske – poročnik Paolo Giuseppe Rizzo je prejel medaljo za mednarodno sodelovanje III. stopnje, brigadni general Maurizio Angelo Scardino pa medaljo za mednarodno sodelovanje I. stopnje. Ob tem se je brigadni general Scardino majorju Stavanji zahvalil za pomemben prispevek Slovenske vojske v operaciji Isaf.

S tem dejanjem se je zaokrožilo obdobje desetletnega slovenskega sodelovanja v Natovi operaciji Isaf in hkrati prešlo v naslednjo operacijo nebojne narave, imenovano Odločna podpora (angl. Resolute Support).
Novi slovenski kontingent bo nameščen v bazi v Heratu, pripadniki kontingenta pa bodo opravljali naloge v Poveljstvu za usposabljanje in svetovanje Zahod ter v večnacionalni italijansko-špansko-slovenski skupini za svetovanje afganistanski vojski.