Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.06.2019

Mednarodno vojaško vajo Jadranski udar predstavili strokovni javnosti

V četrtek, 6. junija, je bila v Vojašnici Jerneja Molana na letališču Cerklje ob Krki izvedena predstavitev mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2019, katero si je poleg predstavnikov tujih vojska ogledal tudi poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Milan Žurman.

Zbrane predstavnike Slovenske vojske in tujih vojska ter poveljnike sodelujočih letalskih enot je pozdravil in nagovoril vodja vaje polkovnik Bojan Brecelj poveljnik 15. polka vojaškega letalstva. Strokovni javnosti so bili s strani vodstva vaje predstavljeni njen namen, organiziranost in koncept izvedbe. S pomočjo predstavitvenih filmov posnetih med potekom vaje na delovnih točka Poček, Ojstrica, Vipava, Radeče, Novo mesto in simulator za kontrolorje združenih ognjev, je vsak film nazorno izpostavil značilnosti posamezne delovne točke. Predstavitev na letališču Cerklje ob Krki se je zaključila z ogledom in predstavitvijo novega simulatorja za kontrolorje združenih ognjev.

Na mednarodni vojaški vaji, ki se končuje v petek, 7. junija, sodeluje 700 udeležencev, od tega 350 pripadnikov oboroženih sil iz petindvajsetih držav zavezništva. Urjenje postopkov usmerjevalcev združenega ognja podpira šest različnih tipov helikopterjev in osem tipov letal. Vajo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva v sodelovanju in podpori drugih enot Slovenske vojske.