Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.02.2013

Mednarodno vojaško tekmovanje v smučarskem prvenstvu alpskih enot Ca.S.T.A.

V italijanskem San Candidu od 5. do 8. februarja poteka 65. mednarodno prvenstvo alpskih enot Ca.S.T.A. Slovenska vojska s 40-člansko ekipo sodeluje v vseh tekmovalnih disciplinah, in sicer v smučarskih tekih, v veleslalomu in v najzahtevnejši disciplini, to je tekmovanju vodov. Na tekmovanje so se tekmovalci intenzivno pripravljali in njihovi cilji so visoki. Držimo pesti!

Danes se nadaljuje tekmovanje vodov in tekma v veleslalomu, včeraj pa je bila na sporedu tekma v smučarskih tekih in za vodom je uspešno končan prvi dan tekmovanja. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj utrinkov s preteklih dni. Več o Ca.S.T.A. najdete tudi na facebooku Slovenske vojske.


Majdičeva zasedla tretje mesto v smučarskih tekih

Po slabih dveh letih se je v tekmovalno smučino znova podala Petra Majdič, ki je tekmo na 10-kilometrski trasi v prosti tehniki končala na tretjem mestu. Zelo blizu Petri Majdič je bila tudi Jerneja Mihevc, ki je za nekdanjo zmagovalko 24 tekem za svetovni pokal zaostala dobro minuto. Mojca Flerin, ki je bila prvotno predvidena za nastop na tekmi vodov, je nato nastopila v smučarskem teku in končala na sedmem mestu. "Bilo je zelo težko. Že skoraj dve leti nisem tako hitro tekla kot danes. Vsekakor moram pohvaliti izvrstno pripravljene smuči, ki so mi danes zagotovile medaljo," je po nastopu povedala Petra Majdič.

Veliko več tekmovalcev je bilo na tekmi moških, kjer smo imeli prav tako tri nastopajoče. Zelo blizu drug drugega sta v cilj pritekla Sebastjan Šilar in Damjan Kromar, ki sta zasedla 22. in 24. mesto. Janez Podgornik, ki bo v sredo nastopil tudi v veleslalomu, je z nekoliko večjim zaostankom zasedel 33. mesto.  


Za vodom Slovenske vojske prvi dan tekmovanj

Petnajsterica pripadnikov Slovenske vojske sestavlja enega izmed 24 vodov v drugem dnevu tekmovanja. Prvi dan jih je na 25-kilometrski trasi spremljalo slabo vreme. Vsi sodelujoči vodi so opravili streljanje, topografijo in vleko reševalnih sani. Naša ekipa se je po tehničnem pregledu na pot podala s številko osem. Kljub temu da zaradi specifičnega streliva in drugih dejavnikov, ki vplivajo na streljanje, niso uspeli zadeti vseh tarč, so bili po besedah poveljnika voda nadporočnika Bernarda Polanca z nastopom zadovoljni. Danes jih čaka nastop na skoraj 32-kilometrski trasi, kjer bodo opravili z zahtevnim 10-kilometrskim vzponom na čas, metom bombe in veleslalomom.

Otvoritvena slovesnost

Smučarski tek - moški

Petra Majdič_je zasedla dobro tretje mesto

Za tehnično izpravnost skrbita serviserja Robert Gasser na sliki in Sašo Grajf

Vod SV povsem blizu cilja prvega dne

SV ekipo na Ca.STA je obiskal tudi brigadir David Humar