Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.03.2012

Mednarodni zimski tabor podčastnikov Nata in PfP

V petek, 2. marca, se je na Pokljuki začel sedemdnevni jubilejni 5. mednarodni zimski tabor podčastnikov Nata in PfP (Partnership for Peace). Tabora se udeležujejo podčastniki iz desetih držav partnerskih oboroženih sil Srednje in Jugovzhodne Evrope, poveljstva ameriške vojske za Evropo ter dveh operativnih Natovih poveljstev iz Brunssuma in Neaplja.

Na zimskem taboru se bodo poleg usposabljanja iz veščin gorskega bojevanja ter sodobnega vodenja izvajale tematske delavnice, ki jih bodo vodili tudi tuji gostje, med njimi glavni podčastnik zavezniškega poveljstva za operacije iz Bruslja, glavni podčastnik poveljstva ameriške vojske za Evropo in glavni podčastnik Združenega mednarodnega poveljstva za usposabljanje iz Grafenwoehrja.

Na tematskih delavnicah se bodo pogovarjali in izmenjali izkušnje iz mednarodnih operacij in misij, individualnih vojaških veščin, o razvoju in vlogi podčastniških zborov ter o možnostih krepitve in nadaljnjega sodelovanja med podčastniškimi zbori Nata in PfP.

Zadnji dan zimskega tabora se bodo udeleženci pomerili v individualnih vojaških veščinah zimskega bojevanja v gorah. V času tabora se bodo seznanili tudi z zgodovinsko, kulturno in vojaško dediščino Republike Slovenije.