Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.03.2011

Mednarodni zimski tabor podčastnikov Nata in PfP

V petek, 18. marca, se je na Pokljuki uspešno končal sedemdnevni mednarodni zimski tabor podčastnikov Nata in PfP (Partnership for Peace). Tabora se je udeležilo 20 podčastnikov iz 10 držav partnerskih oboroženih sil Srednje in Jugovzhodne Evrope, poveljstva ameriške vojske za Evropo ter operativnih Natovih poveljstev iz Brunssuma in Neaplja. Na letošnjem četrtem mednarodnem zimskem taboru sta prvič sodelovala tudi pripadnica, višja podčastnica kanadskih oboroženih sil, in podčastnik albanskih oboroženih sil.

Na zimskem taboru so poleg usposabljanja iz veščin gorskega bojevanja in sodobnega vodenja potekale tematske delavnice, ki so jih vodili tudi tuji gostje, med njimi glavni podčastnik zavezniškega poveljstva za operacije iz Bruslja, glavni podčastnik poveljstva ameriške vojske za Evropo, glavni podčastnik Natove šole Oberammergau in glavni podčastnik oboroženih sil Avstrije.
Na tematskih  delavnicah so se pogovarjali ter si izmenjali izkušnje iz mednarodnih operacij in misij, individualnih vojaških veščin, o razvoju in vlogi podčastniških zborov ter možnostih krepitve in nadaljnjem sodelovanju med podčastniškimi zbori Nata in PfP.

Zadnji dan zimskega tabora so udeleženci tekmovali v individualnih vojaških veščinah zimskega bojevanja v gorah. V času tabora so se seznanili tudi z zgodovinsko, kulturno in vojaško dediščino Slovenije.