Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.03.2012

Mednarodni zimski tabor podčastnikov Nata in Pfp

V petek, 9. marca, se je na Pokljuki uspešno končal sedemdnevni mednarodni zimski tabor podčastnikov Nata in PfP (Partnership for Peace). Tabora se je udeležilo 20 podčastnikov iz desetih držav partnerskih oboroženih sil Srednje in Jugovzhodne Evrope, poveljstva ameriške vojske za Evropo ter iz operativnih Natovih poveljstev iz Brunssuma in Neaplja. Udeležence jubilejnega 5. mednarodnega zimskega tabora je obiskal tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič.
Na zimskem taboru so poleg usposabljanja iz veščin gorskega bojevanja in sodobnega vodenja potekale tematske delavnice, ki so jih vodili tudi tuji gostje, med njimi glavni podčastnik Zavezniškega poveljstva za operacije iz Bruslja, glavni podčastnik poveljstva ameriške vojske za Evropo in glavni podčastnik Združenega mednarodnega poveljstva za usposabljanje iz Grafenwoehrja.
Na tematskih delavnicah so se pogovarjali in si izmenjali izkušnje iz mednarodnih operacij ter misij, individualnih vojaških veščin, o razvoju in vlogi podčastniških zborov ter možnostih krepitve in nadaljnjem sodelovanju med podčastniškimi zbori Nata in PfP.
Zadnji dan zimskega tabora so udeleženci tekmovali v individualnih vojaških veščinah zimskega bojevanja v gorah. Na taboru so se seznanili tudi z zgodovinsko, kulturno in vojaško dediščino Slovenije.

Foto: Boštjan Pogorevc, GŠSV