Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.02.2010

Mednarodni tečaj gorskega bojevanja v Gorski šoli Slovenske vojske

V ponedeljek, 1. februarja, se je v Gorski šoli Slovenske vojske pričelo dvotedensko mednarodno zimsko usposabljanje iz gorskega bojevanja pod vodstvom inštruktorjev Slovenske vojske.
13 pripadnikov ameriških in 33 pripadnikov latvijskih oboroženih sil bo na območju Bohinjske Bele, Pokljuke, Julijskih Alp in Jelovice pridobivalo znanje in izkušnje za delovanje v gorskem svetu in preživetje v gorah. Udeleženci tečaja se bodo usposabljali v pravilni uporabi bojne in vojaške gorniške opreme, v tehnikah samostojnega gibanja v visokogorskem svetu po poteh in brezpotjih v zimskih razmerah, v preživetju v gorskem svetu in v pravilni uporabi taktičnih postopkov v gorskem svetu.
Prvi teden bodo udeleženci tečaja spoznavali prvine hoje na smučeh in premagovanja razgibanega gorskega terena v snežnih razmerah ter transport poškodovanih oseb z improviziranimi in formacijskimi sredstvi, pri čemer bo sodeloval tudi helikopter Slovenske vojske. Drugi teden se bodo tečajniki podali na tridnevno terensko vajo, na kateri bodo osvajali veščine preživetja v zimskem visokogorskem svetu in izpopolnjevali znanje iz gorskega bojevanja.

Foto: Emil Jalovec, GŠSV