Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.06.2017

Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2017 se je zaključila

V petek, 9. junija, se je s sklepno prireditvijo v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki končala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2017, na kateri je Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva že šesto leto zapored izvajala usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Vodja mednarodne vojaške vaje polkovnik Bojan Brecelj, poveljnik 15. polka vojaškega letalstva, se je udeležencem vaje zahvalil za sodelovanje in njihov prispevek k uspešno izvedeni vaji, saj so v petdnevnem intenzivnem usposabljanju izvedli 741 usmerjanj, od tega 50 v nočnem času. Nagovor je zaključil z željo, da se naslednje leto ponovno srečajo na vaji Jadranski udar 2018.

Usposabljanje 41 skupin usmerjevalcev združenega ognja je potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer so zračna plovila, tanki, minometi in topovi zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju Soriške Planine, Glažute pri Gotenice, Loke pri Žusmu – Velika Špička ter na območju občin Celje in Trbovlje, kjer so zračna plovila letalsko podporo samo simulirala.

Na vaji, ki jo je organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva v sodelovanju in s podporo drugih enot Slovenske vojske, je sodelovalo 500 udeležencev, med njimi 250 pripadnikov oboroženih sil iz 20 držav zavezništva. Urjenje usmerjevalcev združenega ognja je podpiralo pet različnih tipov helikopterjev iz treh držav in šest različnih tipov letal iz sedmih držav.

Ob tej priložnosti se Slovenska vojska prebivalcem območij, na katerih so potekale aktivnosti, povezane z usposabljanjem usmerjevalcev združenih ognjev, zahvaljuje za podporo in izkazano razumevanje.

Foto: Daniel Mlakar, OOJ GŠSV