Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.06.2016

Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2016

Med 6. in 11. junijem bo v Republiki Sloveniji peto leto zapored potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2016 (angl. Adriatic Strike), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.
Na letošnji vaji Jadranski udar, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se bodo usposabljali že certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja. Na vaji bo prvič sodeloval tudi premestljivi zračni operativni center iz italijanskega Poggia Renatica, ki je del strukture poveljstva zračnih sil Nata za Evropo.

Na vaji se pričakuje okoli 600 udeležencev, od tega okoli 350 pripadnikov oboroženih sil iz Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Španije, Združenih držav Amerike ter Nemčije in Makedonije kot opazovalki. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirale naslednje letalske zmogljivosti:

helikopterji:
– Bell 206, Slovenija
– Bell 412, Slovenija
– Cougar AS AL 532, Slovenija
– Bell OH-58 Kiowa, Avstrija
– SA 341 Gazela, Črna gora
– Mi-17, Slovaška

letala:
– Pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška
– Pilatus PC-7, Avstrija
– Aero L-159, Češka
– Aero L-39, Slovaška
– F-16, ZDA
– AMX, Italija
– SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska

brezpilotna letala:
– Shadow in Raven, ZDA
– Puma, Danska

Zrakoplovi bodo v podporo usposabljanju usmerjevalcev združenega ognja vzletali in pristajali na letališču Cerklje ob Krki, brezpilotna letala na letališču Postojna, zavezniška letala Pilatus PC-9, F-16, AMX in SAAB JAS 39 Gripen pa bodo izvedbo vaje podpirala z matičnih letališč.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bo potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer bodo zračna plovila, tanki, minometi in topovi zagotavljali ognjeno podporo, ter na območju Soriške planine, občine Sevnica, občine Črnomelj, Gotenice pri Kočevju in na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer bodo zračna plovila letalsko podporo samo simulirala.

Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo v času vaje potekale dnevne začasne zapore zračnega prostora nad območji delovanja med 9. in 12., 14. in 17. ter 19. in 23. uro. Večji del usposabljanja bo potekalo v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico v pretežni meri nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, vadbenci se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.
Usmerjevalec združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in druge vrste ognjene podpore (ladijske, minometne, artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju kontrolira izvedbo. Na terenu zagotavlja tudi podporo v obliki izvidovanja poti, spremstva konvojev in nadzora okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.
Slovesnost pred začetkom mednarodne vojaške vaje, ki bo odprta za javnost, bo v nedeljo, 5. junija, ob 11. uri v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, obiskovalci si bodo lahko med 10. in 14. uro ogledali statično in dinamično predstavitev letalskih zmogljivosti, ki podpirajo izvedo mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2016.