Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.09.2019

Mednarodna vojaška vaja elektronskega motenja Stražar neba 2019

Od ponedeljka, 23., do petka, 27. septembra, bo v Republiki Sloveniji potekala mednarodna vojaška vaja elektronskega bojevanja Stražar neba (angl. Ramstein Guard 2019). Na vaji sodelujejo enote in poveljstva, vključena v Natov integrirani sistem nadzora in kontrole zračnega prostora, na območju odgovornosti združenega poveljstva s sedežem v Španiji, v območju katerega deluje tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije.

Aktivnosti so usmerjene v pravilno ukrepanje in boj proti elektronskim motnjam v realnih pogojih. Namen vaje je urjenje enot v prepoznavanju elektronskih motenj, zmanjšanju njihovega vpliva ter delovanju v pogojih elektronskega motenja radarjev, komunikacijskih sredstev ter sistemov poveljevanja in kontrole.

Na vaji sodeluje 15. polk vojaškega letalstva, in sicer 151. helikopterska eskadrilja s helikopterjem Cougar AS AL 532, 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9M Hudournik ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora z radarji kratkega in dolgega dosega na Ljubljanskem vrhu in Ledinekovem koglu. Na vaji poleg enot vojaškega letalstva sodeluje tudi rodovski bataljon 1. brigade z radarskim sistemom Giraffe in lahko baterijo zračne obrambe.

Aktivnosti bodo potekale tudi na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna in osrednjem delu zračnega prostora Republike Slovenije na višinah do 5.000 metrov. Izvedbo vaje bo podpiralo tudi zavezniško letalo Falcon FA20, ki bo skupaj z letali Pilatus PC-9 delovalo v osrednjem delu zračnega prostora Republike Slovenije. Na vojaškem vadišču bo vajo elektronskega bojevanja podpiral helikopter Cougar AS AL 532.