Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.05.2015

Mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2015

Med 1. in 6. junijem bo v Republiki Sloveniji četrto leto zapored potekala mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike, na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Na letošnji vaji Adriatic Strike, v prevodu Jadranski udar, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se bodo usposabljali že certificirani usmerjevalci združenega ognja (UZO), posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja.

Na vaji se pričakuje okoli 450 udeležencev, od tega okoli 200 pripadnikov oboroženih sil iz Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Litve, Latvije, Madžarske, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Združenih držav Amerike in Turčije kot opazovalke. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirale naslednje letalske zmogljivosti:

• helikopterji:
– Bell 206, Slovenija
– Bell 412, Slovenija
– Cougar AS AL 532, Slovenija
– Bell OH-58 Kiowa, Avstrija
– SA 341 Gazela, Črna gora
– Puma Socat IAR 330, Romunija

• letala:
– Pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška
– Pilatus PC-6, Slovenija
– Pilatus PC-7, Avstrija
– Aero L-159, Češka
– SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bo potekalo na petih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer bodo zračna plovila, tanki, minometi in topovi zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju Raduhe, občine Sevnica, Primožev pri Kočevski Reki in na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer bodo zračna plovila letalsko podporo samo simulirala. Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo potekale začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju, vadbenci se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh, pri čemer bodo za okolico v pretežni meri nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva pa bo minimalna.
Usmerjevalec združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in druge vrste ognjene podpore (ladijske, minometne, artilerijske). Svetuje o njeni pravilni uporabi in ob delovanju kontrolira izvedbo. Usmerjevalec združenega ognja na terenu zagotavljanja podporo tudi v obliki izvidovanja poti, spremstva konvojev in nadzora okolice. S tem je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.

V nedeljo, 31. maja, bo v okviru dneva odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki slovesnost pred začetkom vaje Adriatic Strike 2015. Mednarodna vojaška vaja bo na ogled strokovni javnosti in predstavnikom medijev v četrtek, 4. junija, na letališču Rakičan pri Murski Soboti.