Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.06.2014

Mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2014 se končuje

V petek, 6. junija, se je na območju Republike Slovenije končala petdnevna mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2014, na kateri je Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami ter ob podpori vojaškega letalstva in artilerije uspešno izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenih ognjev.

Na vaji so poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali tudi pripadniki avstrijskih, belgijskih, čeških, francoskih, hrvaških, latvijskih, litvanskih, madžarskih, makedonskih, črnogorskih, nizozemskih in ameriških oboroženih sil. Vajo so spremljali tudi opazovalci iz Črne gore, Egipta, Jordanije, Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov.

Na vaji je združilo moči, znanje in izkušnje skupaj približno 400 udeležencev, od tega 200 pripadnikov tujih oboroženih sil, urjenje postopkov usmerjevalcev združenih ognjev je podpiralo 23 zrakoplovov in 13 brezpilotnih letal.

Slovenska vojska je na vaji sodelovala s štirimi letali Pilatus PC-9M Hudournik, helikopterjema Bell 206 in Bell 412 ter Cougarjem AS532AL, avstrijsko vojaško letalstvo s tremi letali Pilatus PC-7 in tremi helikopterji Bell OH-58 Kiowa, Čehi s parom letal Aero L-159, Madžari z letalom SAAB JAS 39 Gripen, zračne sile ZDA v Evropi pa so na vaji sodelovale s parom letal F 16, tremi helikopterji Apache AH-64 ter brezpilotnimi sistemi Shadow, Puma in Raven.

Vajo je vodil 15. polk vojaškega letalstva iz Vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki v sodelovanju z Združenim operativnim centrom Slovenske vojske ter ob podpori 1. in 72. brigade, Logistične brigade, 430. mornariškega diviziona, Vojaške policije, Enote za specialno delovanje ter Enote za komunikacijske in informacijske sisteme.

Ob tej priložnosti se Slovenska vojska prebivalcem območij, na katerih so potekale aktivnosti, povezane z usposabljanjem usmerjevalcev združenih ognjev, zahvaljuje za podporo in izkazano razumevanje. 

> VIDEO - Youtube MORS, avtor: Branko Petrovič