Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.10.2012

Mednarodna vaja Saber Junction 2012 že v polnem teku

Na mednarodni vaji Saber Junction 2012 v Zvezni republiki Nemčiji med prvimi v taktično situacijo vključeni pripadniki 9. bataljona zračne obrambe in 14. inženirskega bataljona Slovenske vojske.

Na območju vojaškega vadbišča Grafenwoehr v Zvezni republiki Nemčiji se je z vstopom v taktično situacijo pripadnikov 9. bataljona zračne obrambe (BZO) in 14. inženirskega bataljona (INŽB) Slovenske vojske začela mednarodna vojaška vaja Saber Junction 2012, ki jo organizirajo in vodijo oborožene sile ZDA.

Na vaji, ki bo potekala do 31. oktobra, so bili med prvimi v taktično situacijo v sestavo drugega regimenta Stryker vključeni pripadniki 9. BZO in 14. INŽB. Slednji na vaji sodelujejo z nalogo zagotavljanja podpore premiku enot ter nudenja podpore pri pripravi položajev, utrjevanju komunikacij ter maskiranju in čiščenju ognjenih con.

9. BZO znotraj ameriške brigade z radarjem in eno ognjeno enoto skrbi za zavarovanje poveljniškega mesta pred grožnjami iz zračnega prostora, z drugo ognjeno enoto pa zagotavlja zračno obrambo premika prvega bataljona istega regimenta.

Pripadniki 1. motorizirane čete 74. motoriziranega bataljona Slovenske vojske so svoje aktivnosti začeli z urjenjem taktičnih postopkov bojevanja v naselju, z včerajšnjim dnem pa so že umeščeni v taktično situacijo, in sicer v sestavo prvega bataljona drugega regimenta Stryker z nalogo, da z napadom nevtralizirajo nasprotnika ter da v nadaljevanju zavarujejo in nadzirajo svoje območje odgovornosti.

Motorizirani četi je priključen tudi protioklepni oddelek, oborožen z raketnim sistemom Spike in dva usmerjevalca zračne podpore (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) iz sestave 1. brigade Slovenske vojske, ki bosta na vaji usmerjala letalske sile za izvajanje učinkovite podpore iz zraka.

Prve polete so opravili tudi pripadniki 15. helikopterskega bataljona, ki na vaji izvajajo zračni transport moštva in materialnih sredstev ter zračno podporo enotam v visoki stopnji pripravljenosti. Na vaji se helikopterske posadke preizkušajo v taktičnem letenju v oteženih dnevnih in nočnih pogojih letenja, uporabi helikopterjev v operacijah bojevanja na kopnem in letenju v območju letalske baze ob pogojih vojaške ureditve zračnega prostora. 

Včeraj, 14. oktobra, so v Grafenwoehr priletela tudi tri letala Pilatus PC-9M iz sestave Letalske šole Slovenske vojske, s tem so končani vsi premiki Slovenske vojske na območje izvajanja vaje.

Logistično podporo enotam na vaji ves čas usposabljanja zagotavljajo pripadniki 670. logističnega bataljona in poveljniško-logistične čete 74. motoriziranega bataljona, ki enote redno oskrbujejo z vodo, hrano in gorivom.

Na poligonih veljajo stroga varnostna pravila, saj se vsi postopki na vaji izvajajo kot v realni situaciji, zato so vsi udeleženci usposabljanja, njihova osebna in skupinska oborožitev ter materialna sredstva opremljena s sistemom MILES (angl. Multiple Integrated Laser Engagement System). Za nadzor usposabljanja, varnost in ocenjevanje vseh taktičnih postopkov vadbencev pa skozi celotno aktivnost skrbijo skupaj z ameriškimi kolegi   pripadniki Centra za bojno usposabljanje Slovenske vojske.

Po doslej prikazanih aktivnostih slovenskih udeležencev vaje ni dvoma, da bodo pripadniki Slovenske vojske preko nadgradnje povezljivosti z zavezniki, z izmenjavo izkušenj taktičnega delovanja v pogojih sodobnega vojskovališča in vzpostavitvijo vseh potrebnih pogojev za varno izvedbo vaje, dosegli zastavljene cilje in nadaljevali uspešno delo na vaji.