Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.03.2019

Mednarodna udeležba v orientacijskem teku na regionalnem tekmovanju CISM

Od četrtka, 7., do četrtka, 14. marca, je potekalo tekmovanje v orientacijskem teku na regionalnem tekmovanju CISM (Conseil International du Sport Militaire – Mednarodni odbor za vojaški šport), ki se ga je udeležilo 40 tekmovalcev oboroženih sil Belgije, Estonije, Hrvaške, Latvije, Nizozemske in Slovenije. Slovenska vojska v Vojaškem objektu Ajševica že nekaj let organizira priprave in tekmovanje, na katerih se udeležba vsako leto povečuje.

Pripadniki iz šestih držav so se pomerili v orientacijskem teku v sklopu mednarodnega tekmovanja Lipica Open. Med slovenskimi tekmovalci je najboljšo uvrstitev v konkurenci Elite dosegla nadporočnica Mojca Flerin Drevenšek, ki je zasedla 4. mesto. Med ženskami je bila zmagovalka Annika Rihma iz Estonije, drugo mesto je zasedla Elina Karklina, tretje pa Kristine Bertuka, obe iz Latvije. V moški konkurenci sta prvo in drugo mesto zasedla Latvijca Arturs Paulins in Martins Sirmais, tretji je bil Benjamin Anciaux iz Belgije. Podelitev medalj je potekala v Vojaškem objektu v Ajševici, tekmovalcem pa sta čestitala vodja orientacijske reprezentance Slovenske vojske polkovnik Boštjan Baša in vodja slovenske delegacije v CISM podpolkovnik Jure Velepec.

Slovenija je članica CISM od marca 1992. V obdobju po osamosvojitvi je bila to prva oblika mednarodnega sodelovanja na vojaškem področju in promocije Slovenske vojske v tujini. Na tekmovanjih CISM poleg vrhunskih vojaških športnikov sodelujejo tudi najboljši športniki iz ostalih enot Slovenske vojske, ki se na podlagi svojih rezultatov lahko pridružijo športnim reprezentancam Slovenske vojske. Do zdaj smo organizirali pet svetovnih vojaških prvenstev (v padalstvu leta 1996, v triatlonu leta 2001, v smučanju leta 2002, v maratonu leta 2006 in v kolesarstvu leta 2008), evropski vojaški prvenstvi (v padalstvu leta 1994 in v judu leta 2010), evropsko konferenco CISM leta 2006 ter več kot 10 regionalnih vojaških tekmovanj.

Fotografije: VVU X. r. Igor Primc, Športna enota Slovenske vojske