Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.05.2018

Medijem predstavili osrednjo vajo Slovenske vojske Jadranski udar 2018

V torek, 29. maja, je bila v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki predstavnikom medijev  predstavljena  osrednja vaja Slovenske vojske Jadranski udar 2018, ki bo med 3. in 9. junijem že sedmo leto zapored potekal na širšem območju Republike Slovenije, na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Na letošnji vaji, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva, se bodo usposabljali že certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja. Na vaji bo drugič sodeloval tudi premestljivi zračni operativni center iz italijanskega Poggia Renatica, ki je del strukture poveljstva zračnih sil Nata za Evropo.

Na vaji se pričakuje okoli 700 udeležencev, od tega približno 350 pripadnikov oboroženih sil Albanije, Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Estonije, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Španije, Združenih držav Amerike ter Jordanija, Švica in Turčija kot opazovalke. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirale naslednje letalske zmogljivosti:

helikopterji:
– Bell 206, Slovenija,
– Bell 412, Slovenija,
– Cougar AS AL 532, Slovenija in Albanija,
– SA 341 Gazela, Črna gora,
– Mi 8/17, Makedonija,

letala:
– Pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška,
– Pilatus PC-7, Avstrija,
– Aero L-159, Češka,
– Aero L-39, Nizozemska,
– AMX, Italija,
– Lear Jet, Nemčija,
– SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska,
– F-16, Združene države Amerike.


Letalniki bodo v podporo usposabljanju usmerjevalcev združenega ognja vzletali z letališča Cerklje ob Krki in Brnik, zavezniška letala Pilatus PC-9-Hrvaška, AMX-Italija ter SAAB JAS 39 Gripen-Madžarska pa bodo vajo podpirala z matičnih letališč.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bo potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo zračna plovila in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju občin Celje, Trbovlje in Črnomelj ter na območju Korošice in Primožev pri Kočevski Reki, kjer bodo zračna plovila samo simulirala letalsko podporo.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12. ter 14. in 23. uro. Večji del bo usposabljanje potekalo v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane do 23. ure. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico kolikor bo mogoče nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, udeleženci pa se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh. Na posamezni delovni točki bo dnevno prisotnih 20-30 vojakov.

Usmerjevalec združenega ognja svetuje poveljniku na terenu o uporabi zračne in drugih vrst ognjene podpore (ladijske, minometne ali artilerijske) in njeni pravilni uporabi ter ob delovanju nadzoruje izvedbo. Zagotavlja tudi podporo z izvidovanjem poti, spremstvom konvojev in nadzorom okolice, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.

Slovesnost pred začetkom vaje Jadranski udar 2018, ki bo del programa ob dnevu odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana, bo v nedeljo, 3. junija, na letališču Cerklje ob Krki, začela pa se bo ob 12. uri.