Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.12.2012

»Majhni ljudje z velikim srcem presegli nore sanje«

Slovenska vojska se je v ponedeljek, 12. novembra, pridružila humanitarni akciji zbiranja hrane z daljšim rokom uporabe za socialno ogrožene družine. Skupaj s Policijo in humanitarnim društvom Never give up smo se slovenski vojaki pridružili akciji fundacije Anina zvezdica, v kateri smo hrano z daljšim rokom uporabe zbirali do 30. novembra. V vojašnicah in na drugih lokacijah Slovenske vojske in Policije zbrano hrano smo Ani Lukner predali v petek, 7. decembra v ljubljanski Vojašnici Edvarda Peperka.

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske smo vedno bili, smo in bomo tudi v prihodnje v službi domovine.  Domoljubje je res tista najpomembnejša vrednota Slovenske vojske, zavest pripadnosti domovini in nesebično izvrševanje dolžnosti. Tokrat smo združili moči s kolegi policisti in še dvema organizacijama, ki jim ni vseeno. Zbrali smo več kot 5200 zavitkov čokolad, napolitank in keksov, 3550 konzerv paštet in rib, 1900 kilogramov testenin, 1600 gotovih jedi (golaž, pasulj, ričet, raguji, omake, ipd.), 1300 kilogramov moke, 870 kilogramov fižola, graha in koruze, 850 kilogramov riža, 850 juh in zavitkov jušnih kock, 750 kilogramov sladkorja, 560 zavitkov bonbonov in suhega sadja, 550 litrov olja, 500 zavitkov polente, ješprenja in zdroba, 480 litrov sadnih sokov in sirupov, 440 čokoladnih namazov, marmelad in medu, 440 litrov mleka, 430 zavitkov kosmičev in druge otroške hrane (čokolino, musliji), 400 lizik, 390 konzerv ragujev in paradižnikove mezge, 360 vrečk kakava in čaja, 350 zavitkov pudinga, 310 kozarcev vložene zelenjave (pesa, kumarice, idr.), 310 zavitkov kave, 290 kilogramov soli, 220 konzerv sadnih kompotov, 160 zavitkov prepečenca, 130 litrov kisa, 100 vrečk čipsov in drugega slanega peciva, 33 zavitkov vitaminskih napitkov, 22 vrečk jušnih kroglic, 20 zavitkov jušnih kroglic in še mnogo drugih dodatkov jedem.
Namen in cilj akcije sta bila v celoti dosežena, pričakovanja presežena. Zbirno mesto na lokaciji Vojašnice Edvarda Peperka je postalo premajhno, zato je, poleg navedene hrane, več ton zbrane hrane skladiščene še na lokaciji Generalne policijske uprave.

Res, da je Slovenska vojska z veliko začetnico relativno mlada vojska, slovenska vojaška zgodovina pa bistveno daljša in polna junaških dejanj. Našo tradicijo in vrednote so zgrajene z veliko zagnanostjo in najboljšimi nameni.
Odzvali smo se klicem na pomoč, saj živimo v obdobju, ko so ljudem zelo pomembne materialne dobrine, lastno ugodje in njihova samozadostnost, ob tem pa pozabljamo ali sploh ne opazimo, da je v naši bližini veliko ljudi, ki se težko prebijajo iz dneva v dan.
Slovenski vojaki smo se s tem srečevali samo med opravljanjem nalog v mednarodnih operacijah in na misijah v tujini, danes pa brez pomislekov pomagamo pomoči potrebnim doma.
Že dolga leta humanitarnost dokazujemo tudi z množično udeležbo na prostovoljnim darovanju krvi, vedno pa se z enako vnemo lotevamo novih izzivov. Tokrat, na primer, smo 68-im vsebinam skupnega, uradno potrjenega programa sodelovanja med Slovensko vojsko in Policijo, dodali še 69-to – humanitarno akcijo zbiranja hrane, ki smo jo z veseljem in ponosom podprli v vseh vojašnicah in na vseh lokacijah Slovenske vojske.

V imenu organizatorke humanitarne akcije vsem sodelujočim iskrena hvala za prispevek v tokratni dobrodelni mozaik.

Naj sije v očeh!

Foto: Boštjan Pogorevc, GŠSV

Flash is required!

Zvočni posnetek izjav