Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.06.2015

Logistična brigada sodeluje na mednarodni vojaški vaji Zmogljivi logistik 2015

Med 8. in 19. junijem na osrednjem vadišču madžarskih oboroženih sil Bacony poteka vaja Zmogljivi logistik 2015 (Capable Logistician 2015), na kateri sodelujejo tudi pripadniki Logistične brigade Slovenske vojske.

Logistična brigada je pod vodstvom namestnika poveljnika 670. logističnega polka podpolkovnika Dominika Leskovca na vaji prisotna s 53 pripadniki, ki prihajajo iz 157. in 670. logističnega polka ter Vojaške zdravstvene enote. Cilji vaje so omogočiti terensko urjenje in usposabljanje enotam in posameznikom, ki bodo sodelovali na osrednji vaji Trojni stik 15 (Trident Juncture 15 – TRJE), oblikovati Združeno skupino za logistično podporo (Joint Logistics Support Group – JLSG) in Integrirano vojaško-logistično enoto (Military Integrated Logistics Units – MILU), oceniti interoperabilnost logističnih sistemov med sodelujočimi državami ter na podlagi teh izkušenj predlagati izboljšave za povečanje interoperabilnosti s ciljem standardizacije postopkov delovanj mednarodnih logističnih enot pri opravljanju koalicijskih nalog.

Logistična brigada na vaji sodeluje z zmogljivostmi vzdrževanja in izvleke, kot vodilna država z oddelkom za prečiščevanje vode, zagotavlja pa tudi oddelek za pranje perila, kar bo edina zmogljivost za vse sodelujoče na vaji. Popolnjevala bo oddelek za kontrolo premikov, dva pripadnika pa delujeta v Združeni skupini za logistično podporo, ki je nastanjena v Szekesfehervarju.

Vaja poteka v organizaciji Večnacionalnega logistično-koordinacijskega centra (Multinational Logistics Coordination Centre) iz Prage. Sodelujoči pripadniki na vaji prihajajo iz 30 držav, medtem ko je udeležencev, ki sodelujejo na vaji, 1.700.

Foto: pripadniki 670. logističnega polka