Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.07.2016

Logistična brigada Slovenske vojske praznuje

V Vojašnici Petra Petriča v Kranju je danes, 1. julija, potekala slovesnost ob dnevu Logistične brigade Slovenske vojske.

Njene pripadnike je ob tej priložnosti nagovorila ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je poudarila, da je logistika ključna komponenta vsake vojske, in da brez logistike ne bi bilo mogoče opraviti prav nobenega premika, transporta ali druge aktivnosti in dodala: »Logistika ima znotraj vojske zelo pomembno vlogo tudi za delovanje države. Številne naloge, ki jih strokovno in predano opravljate, so namreč zelo pomembne tako za nacionalno varnost kot za delovanje Slovenske vojske. Doma in tudi v tujini. Nepogrešljiva je tudi vaša vloga pri podpori sistemu zaščite, reševanja in pomoči. Pa tudi pri humanitarnih dejavnostih Slovenske vojske.« Kljub temu tudi področje logistike po ministričinih besedah zahteva spremembe, ki jih je potrebno uvrstiti znotraj razvoja celotnega sistema Slovenske vojske. Ministrica zato od vodstva Slovenske vojske v najkrajšem možnem času pričakuje predlog načrtovanih organizacijskih sprememb Slovenske vojske, vključno z izdelanimi kariernimi potmi njenih pripadnic in pripadnikov. Na zaključku se je ministrica vsem pripadnikom in pripadnicam Logistične brigade Slovenske vojske zahvalila za profesionalno uresničevanje njihovega poslanstva.
Poveljnik Logistične brigade in poveljnik vojašnice Petra Petriča brigadir Milan Žurman je povedal, da danes praznujemo tri leta od ustanovitve Logistične brigade, ki je nastala s transformacijo leta 2013, in dodal: »Z vso odgovornostjo lahko trdim, da je tako iz našega vidika kot z vidika uporabnika naših storitev Logistična brigada v minulih treh letih popolnoma uresničila cilje takratne transformacije, saj se je s koncentracijo logističnih virov povečala učinkovitost in uspešnost delovanja. Ob zavedanju omejenosti naših virov, tako kadrovskih kakor materialnih, je takšna rešitev zagotovo prava, kar dokazuje naše odlično delovanje na skoraj vseh aktivnostih Slovenske vojske tako doma kot v tujini«. Povedal je še, da se je neprecenljiva vloga Logistične brigade pokazala ob operaciji Migrant, kjer so nudili najrazličnejše storitve Upravi RS za zaščito in reševanje, Policiji in Slovenski vojski. Ob tem je brigadir Žurman opozoril, da je logistična podpora ob trenutnih danih razpoložljivih virih organizirana ustrezno, zato spremembe zaradi sprememb niso potrebne.

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman je povedal, da je Logistična brigada pomembna komponenta Slovenske vojske, in dodal: »Cenim vaše strokovno in predano delo, ki ga opravljate vsak dan. Zagotavljanje podpore na nalogah Slovenske vojske doma in v tujini, vzdrževanje in nadgradnja zmogljivosti, zagotavljaje podpore države gostiteljice so le nekatere izmed nalog, ki jih zelo dobro opravljate. Vašo profesionalnost in delo vsi cenimo«.
Logistična brigada šteje 1428 pripadnikov stalne sestave. Glavno poslanstvo Logistične brigade je zagotavljanje delovanja Slovenske vojske doma ali v tujini.
Na slovesnosti, ki so jo s kulturnim programom popestrili kvartet Orkestra Slovenske vojske, pevski zbor OŠ dr. Franceta Prešerna in pevka Maša Kocjančič, so podelili tudi priznanja Logistične brigade SV.

Foto: Borut Podgoršek, MORS