Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.01.2020

Lipicanec VI., skupno usposabljanje pripadnikov LOG BR Slovenske vojske in ameriške kopenske vojske v Evropi

V času od ponedeljka, 27. januarja, do petka, 7. februarja, bo na OSVAD Postojna potekalo skupno usposabljanje pripadnikov Logistične brigade Slovenske vojske in ameriške kopenske vojske v Evropi imenovano Lipicanec VI.

Za načrtovanje, organizacijo in izvedbo skupnega usposabljanja pod imenom Lipicanec VI., ki se bo odvijalo na območju vadišč Poček in Bač, je 670. logistični polk Logistične brigade. S strani ameriške kopenske vojske v Evropi bodo na usposabljanju sodelovali pripadniki Bataljona za podporo delovanja 173. zračnodesantne brigade (173rd IBCT-Infantry Brigade Combat Team). Na usposabljanju bodo urili izvajanje taktičnih premikov, vzpostavitve in zavarovanja dodeljenega območja, zagotavljanja oskrbe in transporta, tehničnega vzdrževanja materialnih sredstev in izvleke okvarjene in poškodovane tehnike ter zdravstvene oskrbe. Skupno usposabljanje z zavezniki poleg nižjih stroškov usposabljanja omogoča tudi izmenjavo znanj in izkušenj, souporabo zmogljivosti in infrastrukture, pravično delitev bremen, skupna usposabljanja pa vodijo tudi v večje medsebojno zaupanje pri delovanju v mednarodnih operacijah.

Vsega skupaj bo na usposabljanju sodelovalo nekaj manj kot 400 pripadnikov. Od 29. do 31. januarja bo glavni del usposabljanja na strelišču Bač, medtem ko bo od 3. do 4. februarja večji del usposabljanja potekal na vadišču Bile. Ogled usposabljanja  za vabljene goste je predviden v torek, 4. februarja.

Fotografije: višji vodnik Marko Jelenko, 670. LOGP