Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.03.2019

Lipicanec V uspešno končan

Usposabljanje Lipicanec V, ki je potekalo na območju Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna in v okolici Novega mesta, je končano.

Namen skupnega usposabljanja pripadnikov Logistične brigade Slovenske vojske (okoli 200 pripadnikov) in pripadnikov 173. zračnodesantne brigade Kopenske vojske ZDA v Evropi (okoli 400 pripadnikov), ki je v največji intenzivnosti potekalo med 1. in 21. marcem, je bilo dvigniti nivo usposobljenosti in povezljivosti posameznikov in enot Slovenske vojske ter s sodelovanjem z enotami Oboroženih sil ZDA uskladiti postopke in standarde usposobljenosti posameznikov in enot. Udeleženci so urili izvajanje streljanj, taktične premike, vzpostavitev in zavarovanje dodeljenega območja, postopke zdravstvene oskrbe, zagotavljanje oskrbe, transporta, prečiščevanje vode, tehničnega vzdrževanja materialnih sredstev ter izvleke okvarjene tehnike. Ob koncu je vodja usposabljanja major Branko Poklič podelil zahvale najprizadevnejšim pripadnikom ameriške enote.

Za načrtovanje, organizacijo in izvedbo skupnega usposabljanja je bil odgovoren 670. logistični polk Logistične brigade, ki je na usposabljanju sodelovala s pripadniki podrejenih enot  (157. LOGP, 670. LOGP in VZE). Sodelovali so tudi pripadniki 15. polka vojaškega letalstva, ki so nudili podporo udeležencem pri natovarjanju tovora. Poleg usposabljanja so udeleženci usposabljanja obiskali tudi Kobilarno Lipica in Osnovno šolo Antona Globočnika v Postojni. Mednarodne vaje in skupna uporaba vojaške infrastrukture, poleg nižjih stroškov usposabljanja in pravične delitve bremen zaveznic, omogočajo udeležencem pridobivanje in izmenjavo znanj, ki vodijo v večje zaupanje pri delovanju v mednarodnih operacijah, na katerih Slovenska vojska pri zagotavljanju mednarodnega miru sodeluje z zavezniškimi in partnerskimi državami.

Fotografije: VVU XI. r. Rajko Petek, stot. Drago Selinšek, vvod. Marko Jelenko in švod. Damijan Slekovec