Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.11.2009

Letošnja osrednja vaja Slovenske vojske Svizec 09 uspešno končana

Včeraj, 11. novembra, se je v Vojašnici Cerklje ob Krki s sklepno slovesnostjo končala letošnja osrednja vaja Slovenske vojske Svizec 09. Z uspešno končano afirmacijo 18. bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo ter mobilne bolnišnice ROLE 2 LM na vaji je Slovenska vojska skladno s cilji sil vzpostavila še dve zmogljivosti, pomembni za nacionalno obrambo in integracijo Slovenske vojske v Nato. Slovenska vojska je z afirmacijo obeh enot končala program integracije v Nato, ki je le eden izmed mejnikov v procesu integracije od polnopravnega članstva Slovenije v Zavezništvu od leta 2004. Po končanem procesu so dosežene ključne naloge, ki se nanašajo na vključitev enot Slovenske vojske v zavezniško strukturo sil.
 
Slovesnosti sta se udeležila ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in predsednik Vojaškega odbora zveze Nato admiral Giampaolo Di Paola, ki ga na tridnevnem obisku v Slovenski vojski gosti načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner.

Admiral Di Paola je po včerajšnji predstavitvi Slovenski vojski čestital za dosežen uspeh, njeni enoti, ki sta uspešno končali preverjanje, pa je označil za zmogljivost, ki je v Zavezništvu zelo iskana. Ob tem je še dejal, da sta tako oprema kot opremljenost Slovenske vojske izvrstni, ampak bolj kot to štejejo ljudje. »In za te, torej za vojake Slovenske vojske, s ponosom povem, da so izvrstni,« je admiral Di Paola sklenil svoj nagovor.

S prikazanim na vaji je bil zadovoljen generalmajor mag. Šteiner, predvsem z delom pripadnic in pripadnikov prostovoljne pogodbene rezerve. Ob tem je dejal, da so ti dokazali, da lahko skupaj s pripadniki stalne sestave enakovredno opravljajo zahtevne naloge, ki jih imajo v sklopu mobilne bolnišnice ROLE 2. Prav tako je bil načelnik generalštaba zadovoljen z dosežki 18. bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo ter dejal, da ta enota ni samo zmogljivost za nacionalno obrambo in za podporo sistemu zaščite in reševanja, ampak zelo iskana zmogljivost v Zavezništvu.

Prav tako je bila s prikazanim zadovoljna ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in izrazila zadovoljstvo, da je Slovenska vojska dosegla uspehe, kakršne so v tako težkem letu, kot je za vojsko leto 2009, težko pričakovali. Ob tem je opozorila, da bodo leto pomnili predvsem po velikih težavah, ki so se zrcalile v obrambnem sektorju, obrambni proračun pa se je stalno zniževal. Ob tem je ministrica še dejala, da je Slovenska vojska dokazala, da zmore tudi v težkih razmerah izpolniti, kar je Republika Slovenija kot članica Zavezništva in za potrebe lastne nacionalne obrambe morala izpolniti.
 

Foto: Emil Jalovec, GŠSV

Flash is required!

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner


Flash is required!

Predsednik Vojaškega odbora zveze Nato admiral Giampaolo Di Paola


Flash is required!

Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič