Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.11.2017

Letno usposabljanje pripadnikov športne enote

Od torka,7. do četrtka, 9. novembra so pripadniki Športne enote - vrhunski športniki gostovali v Vojaških objektih Ajševica in Ankaran. V okviru pogodbe za zaposlitev so vrhunski športniki dolžni enkrat letno opraviti tri dnevno vojaško strokovno usposabljanje katerega cilj je, da se spoznajo z določenimi vojaškimi vsebinami in hkrati spoznavajo vojašnice, ki delujejo znotraj SV. Tokrat so vojaške vsebine športnikom predstavili inštruktorji iz EPROT, 430. MOD, VZE in OOJ. Na usposabljanju je bilo prisotnih 29 pripadnikov ŠPE, kar je bila največja skupina v letošnjem letu.

Program usposabljanja je prvi dan zajemal Splošna vojaška pravila, seznanitev s Temeljnimi postopki oživljanja ter vsebino Soočenje z mediji. Drugi dan so športniki prebivali v Ankaranu, kjer jim je v prvem delu usposabljanja poveljnik KapBL Boris Geršak predstavil delo v 430. MOD. V nadaljevanju so jim inštruktorji NUS – voda za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev prikazali način dela pri iskanju teh sredstev in vso razpoložljivo tehniko s katero si pomagajo pri svojem delu. Popoldanski del je potekal na pomolu Gimnazije pomorske in elektro šole v Portorožu, kjer so se športniki poizkusili v zanimivem veslanju s kuterji.

Zadnji dan usposabljanja je pripadnik Vojaškega muzeja dr. Blaž Torkar športnikom na kratko predstavil zgodovino Soške fronte v 1. svetovni vojni z ogledom Kavern in rovov na Sabotinu. Usposabljanje je minilo v prijetnem vzdušju, tako da so šprtnice in športniki za kratek čas lahko pozabili na svoje naporne treninge ter se predali spoznavanju vojaških vsebin.

Fotografije: Tamara Švajger