Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.02.2012

Letalci Slovenske vojske spet dejavni pri reševanju v gorah

Prvi mesec letošnjega leta je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske poletela sedemkrat. Prvič se je klicu na pomoč odzvala v nedeljo, 15. januarja, ko si je na Kriški gori planinka poškodovala nogo in je bila s helikopterjem Slovenske vojske prepeljana v jeseniško bolnišnico. Naslednji klic je dežurna posadka dobila naslednji dan, 16. januarja, ko so s Komne v dolino prepeljali obolelo osebo, v torek, 17. januarja, pa je dežurna posadka helikopterja sodelovala pri gašenju požara na območju Zminc nad Škofjo Loko, pri tem pa je na kraj požara odvrgla 5000 litrov vode. Posadka je bila ponovno dejavna v nedeljo, 22. januarja, ko je z Blegoša v UKC Ljubljana prepeljala planinca, ki ga je med hojo obšla slabost. Zadnje dni januarja je posadka helikopterja poletela trikrat, in sicer najprej v petek, 27. januarja, ko je s težko dostopnega terena v dolini Trente v jeseniško bolnišnico prepeljala poškodovanega planinca. V soboto, 28. januarja, sta bila v tolminski Zdravstveni dom in ljubljanski Klinični center prepeljana dva planinca. Najprej je posadka poletela do koče na Prehodavcih, od koder so v Tolmin prepeljali poškodovanega planinca, za tem pa še na Jezersko, od koder so v Ljubljano na zdravljenje prepeljali poškodovanega alpinista, ki je med plezanjem v Ledinskem slapu na Zgornjem Jezerskem omahnil v globino in si pri tem poškodoval hrbtenico.
Letos je dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske izvedla sedem reševalnih akcij, pri čemer je prepeljala šest poškodovanih ali obolelih oseb, in enkrat posredovala pri gašenju požara ter pri tem naletela skupno 11 ur.
Naj tudi na tem mestu opozorimo, da v gorah vladajo zimske razmere, zato naj vsi, ki se bodo v prihodnje odpravili na gorske ture, spremljajo opozorila o razmerah v gorah in naj se v gore odpravijo le ustrezno telesno pripravljeni ter opremljeni.