Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.07.2009

Lahka bataljonska bojna skupina Slovenske vojske se bo pridružila Natovemu korpusu za hitro posredovanje

V petek, 10. julija, sta poveljnik sil SV brigadir Alan Geder in italijanski brigadni general Mauro Scaccia podpisala tehnični sporazum o pridružitvi lahke bataljonske bojne skupine SV v Natov korpus za hitro posredovanje, katerega vodeča država je Italija. Podpisani sporazum podrobneje določa način pridruževanja in sodelovanja slovenske bojne skupine v korpusu.
Podpisnika sta se strinjala, da je ob upoštevanju dosedanjih dobrih izkušenj dvostranskega sodelovanja med vojskama pričakovati, da bo pridružitev uspešna. Brigadir Geder je v nagovoru poudaril, da je SV z oblikovanjem lahke bataljonske bojne skupine dosegla enega svojih ključnih ciljev, pred kratkim pa je začela oblikovati srednjo bataljonsko bojno skupino, ki bo končne operativne zmogljivosti dosegla konec leta 2011.
Natove sile za hitro posredovanje so rezultat transformacije strukture sil in zmogljivosti zveze, cilj pa je prilagajanje varnostnim grožnjam 21. stoletja. Nato ima trenutno šest večnacionalnih korpusov za hitro posredovanje, od katerih vsak šteje do 60.000 vojakov. Delujejo pod poveljstvom vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi in imajo zelo različne zmogljivosti delovanja, in sicer od humanitarnih operacij ter operacij v podporo miru do protiterorističnega bojevanja in bojevanja visoke intenzitete. Vlada Republike Slovenije je sklep o pridružitvi lahke bataljonske bojne skupine v Natove sile za hitro posredovanje z vodilno državo Italijo sprejela 21. avgusta 2008.


Služba za odnose z javnostmi