Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.10.2012

Kuharska ekipa Slovenske vojske ponovila uspeh izpred dveh let

Kuharska ekipa Slovenske vojske, ki se je v teh dneh v Zvezni republiki Nemčiji udeležila kuharske olimpijade IKA 2012, se v domovino znova vrača z dvema osvojenima bronastima odličjema. Po nedeljski osvojeni medalji za razstavljenih šest menijev s tremi krožniki in enega s petimi krožniki je v torek, 9. oktobra, nadaljevala s tekmovanjem v pripravi toplega menija za 150 oseb v terenski kuhinji, ki je potekalo pred obiskovalci olimpijade. Kuharsko ekipo je ta dan na tekmovališču obiskal tudi obrambni ataše Republike Slovenije v Zvezni republiki Nemčiji polkovnik Zlatko Vehovar.

Ekipa kuharjev Slovenske vojske se je znova izkazala in za svoj trud prejela še drugo bronasto medaljo. Za pripravo toplega menija so imeli na voljo šest ur, njihovo delo pa je budno spremljala tričlanska komisija organizatorja tekmovanja. Po tekmovanju so obiskovalci olimpijade lahko poizkusili tople menije tekmovalnih ekip. Skupni zmagovalec tekmovanja v vojaški kategoriji je bila Švica.

To je že šesto odličje kuharske ekipe Slovenske vojske z velikih tekmovanj. Slovenska vojska se je na pobudo slovenskega kuharskega in slaščičarskega mojstra Janeza Lenčka leta 2006 prvič odločila, da predstavi znanje vojaških kuharjev na svetovnem prvenstvu v kuhanju Expogast v Luksemburgu. Šestčlanska kuharska ekipa je takrat prejela srebrno medaljo v pripravi toplega obroka, ki so ga kuharji skuhali pred obiskovalci v vojaški terenski kuhinji. Leta 2008 se je kuharska ekipa udeležila kuharske olimpijade IKA 2008 v Nemčiji, od koder se je vrnila z bronasto medaljo, nazadnje pa je bila pred dvema letoma znova udeleženec svetovnega prvenstva v kuhanju v Luksemburgu, kjer je mednarodna strokovna komisija njen trud v dveh različnih kategorijah nagradila z bronastima medaljama.