Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.10.2008

Kuharska ekipa Slovenske vojske odhaja na kuharsko olimpijado

Danes, 7. oktobra, je v vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki potekala predstavitev kuharske ekipe Slovenske vojske, ki se pripravlja na odhod na kuharsko olimpijado IKA 2008. Zbrane je nagovoril poveljnik sil SV brigadir Alan Geder, ki je ekipi izročil tudi simbolično darilo.

Dvanajst-članska kuharska ekipa SV se bo med 19. in 22. oktobrom udeležila olimpijade, ki bo potekala v mestu Erfurt v Nemčiji. Prvi dan se bodo pomerili v pripravi 150 tekmovalnih obrokov v vojaški terenski kuhinji, 21. oktobra pa v pripravi in razstavi sedmih menijev na razstavnem omizju.

Slovenska vojska se je, na pobudo g. Janeza Lenčka, slovenskega kuharskega in slaščičarskega mojstra, leta 2006 prvič odločila, da predstavi znanje vojaških kuharjev na svetovnem prvenstvu v kuhanju EXPOGAST v Luksemburgu. Šestčlanska kuharska ekipa je takrat prejela srebrno medaljo v pripravi toplega obroka, ki so ga kuharji skuhali pred obiskovalci v vojaški terenski kuhinji.

Kuharske olimpijade IKA 2008, ki poteka v organizaciji Nemškega združenja kuharskih mojstrov (German Chefs Association), se bodo udeležili posamezniki in ekipe iz več kot 40 držav. Gre za največje kulinarično tekmovanje, ki že dvaindvajsetič poteka v Nemčiji. Udeleženci tekmovanja se bodo pomerili v različnih disciplinah, ekipno ali posamično, v nacionalnih ali regionalnih ekipah, pri čemer je najpomembnejše tekmovanje med ekipami različnih držav. Začetki IKA segajo v leto 1900, ko je bilo prvo tekmovanje v Frankfurtu na Maini.

 

Foto: PSSV