Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.10.2008

Kuharska ekipa Slovenske vojske na olimpijadi dobila drugo bronasto kolajno

V torek, 21. oktobra, je kuharska ekipa Slovenske vojske na kuharski olimpijadi IKA 2008 v Nemčiji pripravila in razstavila sedem izbranih menijev. Komisija mednarodnih kuharskih mojstrov je njihovo delo nagradila z bronasto kolajno, ki je že druga za ekipo kuharjev SV na pomembnih tekmovanjih.

Kuharji so v 20 ur trajajočo pripravo jedi vložili veliko znanja, nato pa jedi razstavili na omizju, ki so ga okrasili s pristnim slovenskim senikom toplarjem. Obiskovalce sta med drugimi jedmi navdušila ptujsko nabodalo in makova potička.

Dvanajstčlanska kuharska ekipa SV se je med 19. in 22. oktobrom udeležila olimpijade, ki je potekala v mestu Erfurt v Nemčiji. Prvi dan so tekmovali v pripravi 150 tekmovalnih obrokov v vojaški terenski kuhinji in osvojili bronasto kolajno, drugič pa so tekmovali 21. oktobra v pripravi in razstavi sedmih menijev na razstavnem omizju. Na pobudo slovenskega kuharskega in slaščičarskega mojstra Janeza Lenčka se je Slovenska vojska leta 2006 prvič odločila, da predstavi znanje vojaških kuharjev na svetovnem prvenstvu v kuhanju EXPOGAST v Luksemburgu. Šestčlanska kuharska ekipa je takrat prejela srebrno kolajno v pripravi toplega obroka, ki so ga kuharji skuhali pred obiskovalci v vojaški terenski kuhinji. Na letošnji olimpijadi so že prejeli vabilo za udeležbo na naslednje svetovno prvenstvo v kuhanju, ki bo leta 2010 potekalo v Luksemburgu.