Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.05.2016

Kragljeva, Božič in Taljat srebrni na EP, Debevec tretji na evropskem pokalu

Pretekli vikend je v Liptovskem Mikulašu potekalo evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Za pripadnike Športne enote (ŠPE) je bilo prvenstvo zelo uspešno, saj so njeni pripadniki zadnji dan tekmovanja osvojili srebrni medalji.

Kajakašica Urša Kragelj je imela težko nalogo, saj se je borila tudi za nastop na olimpijskih igrah z reprezentančno kolegico Evo Terčelj. V polfinalu je peljala odlično in zasedla drugo mesto, kar ji je že prineslo nastop v Riu, vendar to za Uršo ni bilo dovolj. V finalni vožnji se je na težki progi v umetnem kanalu sicer kar sedemkrat dotaknila vratic, vendar vozila brezhibno in osvojila drugo mesto pred Nemko Melanie Pffeifer. Po bronu iz Bratislave je to njena druga posamična medalja iz prvenstev stare celine.

Kanuista Luka Božič in Sašo Taljat sta v dvojcu tekmovala odlično in si tudi priborila srebrno medaljo. V finalni vožnji sta sicer naredila napako, vendar jo v nadaljevanju izničila in se vrnila v boj za medalje. »Po slabšem začetku sva v drugem delu vožnje dodala plin in izšlo se nama je. To srebro je nekaj novega za naju, saj sva do zdaj osvajala zlate in bronaste medalje na SP in EP,« sta povedala Luka in Sašo.

Kako nepredvidljiv je ta šport, je zagotovo občutil slovenski kajakaš z največ trofejami, pripadnik ŠPE Peter Kauzer, ki je bil po koncu finalne vožnje nekaj minut na vrhu evropskega prestola. V polfinalu so mu sodniki namerili preveč kazni in je po popravkih s sedmega napredoval na drugo mesto, v finalu pa se je vse obrnilo na glavo. V cilj je prišel kot vodeči, kasneje pa so mu zaradi pritožbe češke ekipe in dotika 12 vrat sodniki pribili dve sekundi. Tako je Peter za 35 stotink sekunde zaostal za bronasto medaljo.

Strelec Rajmond Debevec je na tekmi evropskega pokala v danskem Arhausu streljal odlično in zasedel tretje mesto. Debevec je izenačil državni rekord v disciplini 300 metrov trojni položaj z ustreljenimi 1.168 krogi, ki ga je v lasti imel njegov sodelavec v ŠPE Robert Markoja.
 
Slike: arhiv ŠPE in osebni arhiv Rajmonda Debevca