Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.09.2016

Konferenca načelnikov generalštabov vojsk Srednje Evrope letos na Bledu

Redna letna konferenca načelnikov generalštabov vojsk držav srednje Evrope, ki jo organizira poveljstvo ameriških sil v Evropi (USEUCOM), letos poteka na Bledu, in sicer v torek, 27., in sredo, 28. septembra. Načelniki generalštabov vojsk Bolgarije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Poljske, Romunije, Slovaške in Slovenije, skupaj s poveljnikom ameriških sil v Evropi in vrhovnim poveljnikom zavezniških sil v Evropi generalom Curtisom M. Scaparrottijem ter poveljniki nacionalnih gard, razpravljajo o kolektivni varnosti zavezništva, zadnjih spremembah v evropskem varnostnem prostoru in odzivih zavezništva nanje, med drugim tudi o odvrnitvah aktualnih varnostnih tveganj.

Pred konferenco se je general Curtis M. Scaparrotti v vlogi vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi, ki je prvič na obisku v Sloveniji, srečal tudi z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske generalmajorjem dr. Andrejem Ostermanom in političnim vodstvom Republike Slovenije.

Generala Scaparrottija je pred začetkom konference, ki jo je s krajšim nagovorom tudi odprla, sprejela ministrica za obrambo Andreja Katič. Na srečanju sta se pogovarjala o sodelovanju Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in na misijah ter o njihovem pomenu za ohranjanje stabilnosti tako na Zahodnem Balkanu kot tudi drugod po svetu. Ministrica je pri tem poudarila, da Zahodni Balkan še vedno ostaja strateška prioriteta Slovenije in da glede na to tudi ohranjamo naše sodelovanje v mednarodnih operacijah in na misijah na tem območju. Pri tem sta izpostavila tudi vpliv migrantske krize na varnost v Evropi in napore Nata, da prispeva k blažitvi krize z operacijo v Egejskem morju. Strinjala sta se, da bo nova Natova operacija v Sredozemlju Sea Guardian konstruktiven prispevek  zavezništva k prizadevanjem Evropske unije za preprečevanje tihotapljenja ljudi in orožja, boj proti terorizmu in za druge ukrepe za zagotovitev varnosti. Ministrica je generalu predstavila vlogo Slovenske vojske kot pomoč Policiji med migrantskim valom čez Slovenijo in prizadevanja vlade za postopno povečevanje obrambnega proračuna. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med slovensko in ameriško vojsko na visoki ravni, predvsem na področju skupnega usposabljanja tako v Sloveniji kot tudi v okviru mednarodnih vaj.

Ob robu konference je glavni podčastnik poveljstva ameriške vojske v Evropi Crispian D. Addington organiziral okroglo mizo o izzivih, s katerimi se podčastniki v regiji srečujejo pri vsakdanjem delu, ter o razvoju profesionalnega podčastniškega zbora. Osredinili so se na medsebojno pomoč ter mreženje sodelujočih in na ta način ovrednotili pomen podčastniških zborov za oborožene sile v srednjeevropski regiji. Glavne podčastnike je pozdravil tudi general Scaparrotti, ki je izpostavil pomen podčastniške podporne linije v sodobnih vojaških organizacijah zavezništva.

Fotografije: Daniel Mlakar, OOJ GŠSV