Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

31.05.2013

Konec prvega dela osrednje vaje Slovenske vojske Premik 2013

Danes, 31. maja, se končuje prvi del letošnje osrednje vaje Slovenske vojske Premik 2013, ki v Sloveniji poteka od ponedeljka, 27. maja, s ciljem preizkusiti zmogljivosti sil 1. brigade po izvedenem preoblikovanju, preveriti pripravljenost deklariranih in odzivnih sil ter usposobiti usmerjevalce združene ognjene podpore.

V prvem tednu je bil poudarek na preverjanju doseganja končnih operativnih zmogljivosti čete 10. pehotnega polka, ki bo jeseni prevzel naloge na Kosovu. Preverjanje je potekalo na širšem območju Krasa, in sicer izven vadišč Slovenske vojske. Scenarij je predvideval napad na četo, ki je v premiku opravljala nalogo patruljiranja in padla v zasedo. Takoj so izvedli odziv na stik in začeli izvajati postopke vzpostavitve pozitivne identifikacije nasprotnika ter zagotovitve evakuacije ranjenih.

Aktivnosti se bodo nadaljevale v nedeljo, 2. junija, na letališču Divača, kjer bo ob predstavljeni opremi, oborožitvi in plovilih Slovenske vojske potekala tudi uvodna slovesnost vaje Adriatic Strike. Vaja bo na ozemlju Republike Slovenije in nad njim potekala med 3. in 7. junijem, in sicer v Gotenici ter na Poreznu, Vrhovem in osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček. Sodelovalo bo približno 800 pripadnikov Slovenske vojske, pridružili pa se jim bodo pripadniki hrvaških, italijanskih, madžarskih, francoskih, avstrijskih in ameriških oboroženih sil. Urili bodo postopke usmerjanja združenega ognja, obenem bo potekal preizkus zmogljivosti sil 1. brigade po izvedenem preoblikovanju, na Krasu pa bo potekalo preverjanje še druge čete 10. pehotnega polka.

Na vaji Adriatic Strike bo sodelovalo tudi približno 50 pripadnikov hrvaških, italijanskih, madžarskih, francoskih, avstrijskih in ameriških oboroženih sil, ki bodo urili postopke usmerjanja združenega ognja, kar bo podpiralo 18 zračnih plovil. Poleg plovil Slovenske vojske bodo sodelovala še zračna plovila ameriške, avstrijske, italijanske in madžarske vojske. Aktivnosti v zračnem prostoru bodo potekale v tednu med 3. in 7. junijem, predvidoma med 11. in 23. uro ter s časovnimi presledki. Plovila bodo letela na višini med 100 (nad vadiščem Poček) in 6.000 metri, po vnaprej določenih zračnih conah, s krajšimi varnostnimi zaporami nekaterih con okoli vadišča Poček.

Foto: Bruno Toič