Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.07.2011

Konec preteklega tedna sedem intervencij dežurne posadke helikopterja Slovenske vojske

Tudi minuli konec tedna je bil za dežurno posadko helikopterja Slovenske vojske zelo delaven. V petek, 1. julija, okrog 13. ure je na poti iz Rudnega polja proti Vodnikovemu domu planinca obšla slabost, tako da ni mogel nadaljevati poti. Posadka helikopterja Slovenske vojske in reševalci GRS Bohinj so ga prepeljali v UKC Ljubljana. Isti dan malo pred 15. uro si je med sestopom iz Ciprnika (Planica) planinka zlomila gleženj. S helikopterjem Slovenske vojske je bila prepeljana v jeseniško bolnišnico.

V soboto, 2. julija, sta se na območju med Tursko goro in Kokrškim sedlom v Kamniških Alpah izgubila dva tuja planinca. Dežurna ekipa za reševanje ju je izsledila, nakar sta bila s helikopterjem Slovenske vojske prepeljana na varno. Okoli 16. ure istega dne je na pobočju Kriških podov planinca obšla slabost. S helikopterjem Slovenske vojske je bil prepeljan v jeseniško bolnišnico.

V nedeljo, 3. julija, je dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske kar trikrat posredovala pri reševanju v gorah. Prvič je bila poklicana na pomoč okoli 10. ure, ko je helikopter Slovenske vojske iz planinskega doma Planika prepeljal obolelo planinko. Drugič je helikopter poletel malo pred 12. uro, ko je iz centralne stene Velike babe nad Jezerskim rešil poškodovanega planinca ter ga prepeljal v jeseniško bolnišnico. Še zadnje reševanje preteklega vikenda pa se je odvilo malo pred 13. uro, ko je nad dolino Tamar na snegu zdrsnil planinec in se poškodoval. Helikopter Slovenske vojske je poškodovanega planinca prav tako prepeljal v jeseniško bolnišnico.

To je bila letos že 58. reševalna akcija dežurne posadke 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske. Pri tem je posadka prepeljala 68 poškodovanih oz. obolelih oseb, 110 reševalcev in preko 3.500 kg reševalne opreme ter naletela skupno 96 ur.