Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.08.2014

Končujejo se priprave na osrednjo vajo Slovenske vojske Takojšen odgovor 2014

V teh dneh se v 1. brigadi Slovenske vojske končujejo zadnje priprave na osrednjo vajo Slovenske vojske Takojšen odgovor 2014 (angl. Immediate Response – IR14), ki bo med 17. in 30. avgustom potekala na ozemlju Republike Slovenije, na Hrvaškem in v Nemčiji.

Gre za mednarodno vojaško vajo, katere nosilec je poveljstvo Ameriške kopenske vojske v Evropi; zadnja tri leta je bila vaja na Hrvaškem, z letošnjih letom njeno vodenje prevzema Republika Slovenija. Na računalniško podprti vaji bodo udeleženci med drugim preverili povezljivost tudi na primeru sodelovanja pri zaščiti in reševanju. Vaja se bo odvijala v Sloveniji, na Hrvaškem in v Nemčiji, na njej bo sodelovalo okrog tisoč udeležencev iz enajstih držav, poleg Hrvaške, ZDA in Slovenije bodo na vaji še udeleženci iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Danske, Kosova, Madžarske, Makedonije in Velike Britanije.

Ključni cilji vaje so prispevati k stabilnosti v regiji in promovirati pomen regionalnega povezovanja, z oblikovanjem večnacionalnih poveljstev uriti poveljnike in štabe v načrtovanju bojnih delovanj, doseči čim večjo povezljivost sistemov za poveljevanje in kontrolo ter uriti postopke poveljevanja, kontrole in delovanja na področju zaščite, reševanja in pomoči.

Nosilec vaje, 1. brigada Slovenske vojske, vabi na uvodno slovesnost, ki bo v nedeljo, 17. avgusta, na parkirišču pred Postojnsko jamo.