Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.11.2013

»Končno vojaška enota na našem območju«

Teritorialni polk 1. brigade (TERP) nadaljuje s predstavitvenimi obiski v lokalnih skupnostih. Na sicer ločenih obiskih v občinah Idrija in Šempeter-Vrtojba sta župana izrazila zadovoljstvo z zelo podobnimi besedami, in sicer, da imajo na svojem območju končno spet vojaško enoto. Besed nikakor ne gre razumeti kot kritiko premajhne dejavnosti vojaških enot, ki so pred preoblikovanjem Slovenske vojske domicilno pokrivale območje severne Primorske.
Gre namreč za nadvse pozitiven odziv predstavnikov lokalnih oblasti na seznanitev s poslanstvom in prednostnimi nalogami Teritorialnega polka 1. brigade ter spoznanje, da je na tem območju prisotno vojaško poveljstvo, s katerim bodo lahko sodelovali pri organizaciji slovesnosti ob pomembnih zgodovinskih mejnikih, dobili podporo pri zaščiti in reševanju ter ob sanaciji posledic naravnih in drugih nesreč ipd. Enako pozitiven je bil tudi odziv na informacijo o sprejetju doktrine vojaške strateške rezerve in novih možnostih zaposlovanja.
S posebnim zanimanjem so predstavitev nalog Teritorialnega polka ter možnosti sodelovanja z drugimi poveljstvi in enotami Slovenske vojske spremljali tudi pripadniki Civilne zaščite Nove Gorice in Idrije, pridružil pa se je tudi poveljnik poklicne gasilske enote iz Nove Gorice. Če kdo, se prav oni zavedajo, kako neusmiljena je lahko narava ob raznih ujmah, ki Primorski ne prizanašajo ne s poplavami in ne z burjo, plazovi, potresom in požari. Kljub dobri opremljenosti in izurjenosti so njihovi viri omejeni, zato so si natančnejše predstavitve zmožnosti enot in opreme Slovenske vojske, ki bi jih pri pomoči civilnemu prebivalstvu lahko podpirale, že dolgo želeli.
Koristnost tovrstnih srečanj se je žal že potrdila – narava je pokazala svojo moč, ob čemer se je izkazalo to, da je v nesreči še kako dobro imeti zaveznika. Pomoč pri odstranitvi zaradi močne burje podrtega drevesa na streho vojaškega objekta so namreč nudili pripadniki novogoriške poklicne gasilske enote.

Srečanje v Idriji - župan Bojan Sever, namestnik poveljnika CZ Aleš Lapajne, poveljnik Civilne zaščite Ivan Jereb, poveljnik TERP 1. BR pk. Cveto Kravanja

Poveljnik CZ Stjepan Mišković, namestnik poveljnika CZ Bogdan Zoratti in član štaba CZ - svetovalec za sodelovanje s SV Milan Božič, poveljnik poklicne gasilske enote Nova Gorica Simon Vendramin na Ajševici

Župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk

Ko burja lomi drevesa ...