Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.06.2016

Končna načrtovalna konferenca za mednarodno vojaško vajo Takojšen odgovor 2016

Med ponedeljkom, 13., in petkom, 17. junija, je v Vojašnici generala Maistra v Mariboru potekala končna načrtovalna konferenca za mednarodno vojaško vajo Takojšen odgovor 2016 (Immediate Response 2016).

Slovenija namreč že tretje leto zapored skupaj s Hrvaško gosti to regionalno vajo pod vodstvom Poveljstva vojaških sil ZDA za Evropo (European Command – EUCOM). Nosilna enota osrednje in hkrati največje vaje Slovenske vojske v letu 2016 je 72. brigada, ki je odgovorna tudi za izvedbo vseh načrtovalnih in spremljevalnih aktivnosti. Mednarodna vojaška vaja, na kateri bo sodelovalo deset vojsk, bo med 9. in 22. septembrom na območjih Cerkelj ob Krki, Postojne in Novega mesta v Sloveniji ter v Slunju in Zagrebu na Hrvaškem.  Na konferenci so poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali še pripadniki oboroženih oziroma varnostnih sil Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Kosova, Madžarske, Makedonije, Velike Britanije ter ZDA, skupaj 60 udeležencev.

Načrtovanje mednarodne vojaške vaje Takojšen odgovor 2016 se je začelo decembra 2015 s konferenco za razvoj koncepta v Vojašnici generala Maistra v Mariboru z namenom uskladitve koncepta med predstavniki Slovenske vojske, EUCOM in Oboroženih sil Republike Hrvaške ter nadaljevalo aprila 2016 na glavni načrtovalni konferenci v Karlovcu na Hrvaškem. Udeleženci konference so bili razdeljeni v pet delovnih skupin in devet funkcionalnih področij, ki so delovala vse do zadnjega dne, ko so predstavili sklepe in rezultate dela delovnih skupin vsem udeležencem vaje z namenom končne potrditve konceptov izvedbe in podpore za taktične vaje enot, računalniško podprte vaje, vaje humanitarne asistence, načrtov dela vodstva vaje ter dokumentov kadrovske in logistične podpore.

Fotografije: arhiv 72. BR