Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.04.2012

Koncert Orkestra Slovenske vojske v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma

Sinoči, 3. aprila 2012, je Orkester Slovenske vojske pod taktirko gostujočega dirigenta,  polkovnika Michaela J. Colburna, v Cankarjevem domu v Ljubljani izvedel koncert.
Gostujoči dirigent, vodja orkestra mornariške pehote ZDA The President's Own US Marine Band in glasbeni svetovalec Bele hiše, se je odzval povabilu načelnika Generalštaba Slovenske vojske. Naš orkester si je tako pridobil nove glasbene izkušnje, pričujoči dogodek pa je potrdil univerzalnost glasbenega jezika in dejstvo, da glasba ne pozna meja.
Program koncerta je bil premišljeno izbran, dirigent je z zaupanjem v sposobnosti orkestra predlagal skladbe svetovno znanih skladateljev (S. Barber, A. Copland, J. P. Sousa in drugih). Izvedena je bila tudi skladba Fanfare in meditacije na renesančno temo, ki jo je skladatelj M. Gandolfi napisal za Orkester mornariške pehote ZDA ter je posvečena prav polkovniku Colburnu in pomočniku vodje majorju Fettingu. Noviteta Bil je mož od foha slovenskega skladatelja Milka Lazarja je bila napisana na pobudo vodje Orkestra Slovenske vojske in posvečena mojstru Bojanu Adamiču. S tem smo tudi v Slovenski vojski počastili 100. obletnico rojstva našega velikega skladatelja, aranžerja in dirigenta.
Publika se je z navdušenjem odzvala na izbrani program, zato jo je orkester nagradil še z dvema dodatkoma. Koncert se je končal s koračnico Bojana Adamiča Tra-ta-ta, ki je uradna pesem Orkestra Slovenske vojske.
Po koncertu Orkestra Slovenske vojske se je minister za obrambo Aleš Hojs gostujočemu dirigentu zahvalil za njegovo sodelovanje in mu podelil Medaljo za mednarodno sodelovanje II. stopnje.