Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.04.2019

Končana vaja Odločen bojevnik

V času od 4. do 14. aprila je v Romuniji potekala vaja Odločen bojevnik (Vigorous Warrior 19) na kateri so sodelovali pripadniki iz 38. držav.

Od pripadnikov Slovenske vojske je na vaji, ki je potekala v okolici romunskih mest  Cincu, Campai, Turzia in Bukarešte, sodelovalo 13 pripadnikov lahke premične bolnišnice Role 2 BMTF (v okviru Balkanskih namenskih zdravstvenih sil (BMTF – Balkan Medical Task Force) ter 4 pripadniki Vojaške zdravstvene enote Logistične brigade kot del organizatorjev vaje v vlogi pripravljavcev in spremljevalcev pacientov. Vaja, ki je potekala pod okriljem Nato centra odličnosti za vojaško medicino ter oboroženih sil Romunije, je bila največja tovrstna letošnja vaja saj je na njej sodelovalo 2500 zdravstvenih delavcev.

Scenarij vaje je predvideval sodelovanje in medicinsko ocenjevanje interoperabilnosti zdravstvenega sistema Nata in partnerskih držav v scenariju III/V člena v civilnem vojaškem kontekstu s poudarkom na operacijah pomoči ob nesrečah, MED C4I, nadaljnji oskrbi, odzivnost na RKBO, manevrske sposobnosti in večnacionalno interoperabilnost, da bi bili pripravljeni na medicinsko podporo skupnim večnacionalnim operacijam. Pripadniki Role 2 BMTF so izvajali nudenje pomoči in oskrbo poškodovanih skladno z definirano nalogo in obstoječimi zdravstvenimi kapacitetami. Na vaji so izvedli preverjanje in certifikacijo Role 2 BMTF po MEDEVAL-u (razen skupine PECC in CI4, ki sta izvedli preverjanje po MEDEVAL-u že na prejšnji vaji). Role 2 BMTF je v celoti uspešno opravil certifikacijo. Vsi pripadniki VZE, ki so bili udeleženi na vaji Odločen bojevnik, so pri svojem delu pokazali veliko mero strokovnosti, natančnosti in motivacije za delo. S tem so v mednarodnem okolju dokazali in potrdili, da je slovensko vojaško zdravstvo enakovreden partner v mednarodnem okolju.

Fotografije: por Gorazd Tomažič, VZE