Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.04.2015

Končana vaja dviga pripravljenosti takojšnjih odzivnih sil Noble jump 2015

Več kot 100 pripadnikov Slovenske vojske se je od 7. do 10. aprila urilo v postopkih alarmiranja takojšnjih odzivnih sil (NRF). Na vaji so preverjali sistem alarmiranja in poročanja od strateške ravni Nata preko operativnega nivoja sodelujočih držav do enot.

V letu 2015 Slovenska vojska sodeluje s četo vojaške policije iz sestave 72. brigade. Četa vojaške policije mora biti sposobna za napotitev na območje delovanja v petih dneh od poziva. O aktivaciji in sodelovanju čete v konkretni operaciji odloča Vlada Republike Slovenije. O sodelovanju slovenskega prispevka v takojšnjih odzivnih silah vlada izda posebni sklep, s katerim opredeli tudi morebitne nacionalne omejitve.

NRF so združene sile Nata v visoki stopnji pripravljenosti in tehnološko napredno opremljene ter lahko štejejo tudi do 25.000 pripadnikov. Sestavljene so iz kopenske, zračne in morske komponente ter vključujejo enote za specialno delovanje. Napotene so lahko na katerokoli mesto, kjer jih Nato potrebuje, sposobne pa so izvajati vse vrste operacij kjerkoli na svetu.

Zavezništvo lahko Natove odzivne sile napoti v petih dneh in so samozadostne na območju operacije do 30 dni. Ob primerni popolnitvi in oskrbi enote lahko delujejo na območju operacije do šest mesecev.