Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.08.2012

Končana opazovalna misija Združenih narodov v Siriji

Po 89 dneh delovanja v opazovalni misiji Organizacije združenih narodov (OZN) UNSMIS (United Nations Supervision Mission in Syria) se je po koncu mandata misije v Slovenijo vrnil tudi častnik Slovenske vojske.

Podpolkovnik Josip Bostič je bil v opazovalno misijo napoten na podlagi 17. maja 2012 sprejetega sklepa Vlade Republike Slovenije ter bil od 24. maja 2012 v vlogi vojaškega opazovalca odgovoren za opazovanje in poročanje o kršitvah mirovnega sporazuma ter dogovora med Sirijo in Združenimi narodi. Nameščen je bil v hotelu Dama Rose v Damasku ter kot vodja mednarodne skupine vojaških opazovalcev deloval v Damasku in provinci Rif Damascus.

Slovenska vojska trenutno sodeluje v sedmih mednarodnih operacijah in misijah v tujini, kjer svoje naloge opravlja 424 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske. Najštevilčnejši slovenski kontingent je na Kosovu v silah KFOR, v katerih je 297 pripadnikov, v Afganistanu je v silah ISAF kontingent z 88 pripadniki, v Bosni in Hercegovini v okviru mednarodne operacije EUFOR in Natovem poveljstvu v Sarajevu deluje 18 pripadnikov, na mirovni misiji UNIFIL v Libanonu je 14 pripadnikov Slovenske vojske, modre čelade v dveh vojaških opazovalnih misijah Združenih narodov v Siriji nosijo štirje pripadniki, Slovenska vojska ima svojega predstavnika tudi v poveljstvu pomorske operacije Evropske unije Atalanta v Northwoodu v Veliki Britaniji, v Natovem Vojaškem uradu za povezave v Beogradu v Srbiji delujeta dva pripadnika, v Natovem poveljstvu v Skopju v Makedoniji pa deluje en pripadnik Slovenske vojske.

> Video posnetek, Youtube (avtor: Borut Podgoršek, MORS)