Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.06.2016

Končana mednarodna vojaška vaja Anakonda 2016

Vsaka zgodba ima svoj začetek in konec. Zgodba Anakonda 2016 se je s postrojem udeležencev in kratko slovesnostjo na ploščadi pred poljsko Univerzo za nacionalno obrambo v Rembertówu blizu Varšave končala v petek, 17. junija. Slovesnosti ob koncu vaje so potekale tudi na vseh ostalih ključnih lokacijah vaje.

V petek, 17. junija, se je na Poljskem uradno končala letošnja mednarodna vojaška vaja Anakonda 2016. Osrednja vaja poljskih oboroženih sil in hkrati ena pomembnejših, ki jo je na evropskih tleh skupaj s Poljsko organiziralo in vodilo Poveljstvo ameriške kopenske vojske v Evropi (USAREUR), poteka vsaki dve leti, letošnje, že šeste zapovrstjo, pa se je prvič udeležila tudi Slovenija.

Več kot 14 dni se je okoli 100 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske na tej najobširnejši vojaški vaji na tem območju po letu 1989 usposabljalo skupaj s pripadniki oboroženih sil 21 držav. Poleg gostiteljev Poljakov še Albanci, Bolgari, Čehi, Estonci, Finci, Hrvati, Kanadčani, Latvijci, Litvanci, Madžari, Makedonci, Nemci, Nizozemci, Romuni, Slovaki, Španci, Švedi, Turki ter pripadniki oboroženih sil Velike Britanije in ZDA. Na osmih različnih vadiščih se je za izvajanje stabilizacijskega, ofenzivnega, defenzivnega in prehodnega delovanja hkrati usposabljalo več kot 31.000 sodelujočih.

Pripadniki 1. brigade Slovenske vojske (1. BR SV) so sodelovali v vodstvu vaje v Varšavi, obveščevalni celici (Multinational Intelligence Readiness Operations Capability – MN IROC) v nemškem Grafenwoehrju, večino vadbencev pa je na območju poligona Žagan – Swietoszow tvorila Četa za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo 1. brigade (ČJRKBO/1. BR). Skupaj z vodom za JRKBO hrvaške vojske, logističnim elementom (modulom) Motorizirane bataljonske bojne skupine Slovenske vojske in skupino vezistov Enote za komunikacijske in informacijske sisteme Slovenske vojske je na vaji oblikovala mednarodno ČJRKBO v okviru poljskega bataljona za JRKBO.

ČJRKBO/1. BR je skupaj s pripadniki drugih vojsk skozi različne scenarije (od zračnih napadov, operacij v zraku – angl. Airborne Ops, vključevanja oklepnih enot, zračne obrambe, konvencionalne in artilerije zračne obrambe, preko uporabe inženirstva in zdravstvene podpore) preverjala lastno usposobljenost za delovanje v različnih vrstah bojnega delovanja. Urila in nadgrajevala je povezljivost med zaveznicami in partnericami v primeru nacionalno-varnostnih struktur, povezanih v združenem večnacionalnem okolju. Dodana vrednost slovenske udeležbe na tovrstni mednarodni vojaški vaji je tako v izboljšani povezljivosti enot za JRKBO Slovenske vojske znotraj zavezništva in partnerstva kot na področju ukrepov zagotavljanja varnosti z demonstriranjem zavezniških obrambnih zmogljivosti.

ČJRKBO/1. BR je na vaji presegla vse lastne zastavljene cilje, izkazala pa se je predvsem s poveljevanjem večnacionalni ČJRKBO ter s profesionalno opravljenimi nalogami, usklajenostjo delovanja in uporabo Natovih standardov tako pri poveljevanju in kontroli kot tudi pri samem delovanju JRKBO enot 1. BR na terenu.

Vaja Anakonda 2016 se za kontingent Slovenske vojske končuje v torek, 21., in sredo, 22. junija, s povratkom udeležencev na matične lokacije oz. z analizo opravljenega dela ter implementacijo pridobljenih izkušenj v vsakdanje delo enot Slovenske vojske.

Besedilo: stotnica Barbara Hanžič Visinski
Fotografije: naddesetnik Miha Prijatelj, ČJRKBO/1. BR