Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

17.09.2019

Končana je vaja Toxic Valley 2019 – vaja s pravimi bojnimi strupi

Od ponedeljka, 9., do ponedeljka, 16. septembra, je v Centru za JRKBO-zaščito Zemianske Kostolany na Slovaškem potekala mednarodna vojaška vaja Toxic Valley 2019, na kateri so sodelovali tudi pripadniki laboratorija JRKBO Vojaške zdravstvene enote Logistične brigade Slovenske vojske.

Vaje so se udeležili pripadniki s skupino za vzorčenje kemijskih agensov in skupino za dekontaminacijo. Vaja je bila namenjena skupinam za vzorčenje in identifikacijo kemijskih agensov, pri čemer se je ugotavljala stopnja usposobljenosti v detekciji in vzorčenju kemijskih agensov po standardih Nata. Pri vzorčenju se je upoštevalo načela forenzičnega vzorčenja, protokole za vzorčenje, varen prevoz vzorca do laboratorija in verigo nadzora nad vzorcem. Poleg slovenskih pripadnikov so sodelovali tudi vzorčevalci in dekontaminatorji ameriških, belgijskih, čeških, francoskih, madžarskih, poljskih in slovaških oboroženih sil. Nadzor nad pravilno predajo vzorca v laboratorij so izvajali predstavniki slovaškega stacionarnega laboratorija.

Vsaka izmed osmih vzorčevalnih skupin je med vajo opravila sedem izredno zahtevnih vzorčenj kemijskih bojnih strupov in drugih toksičnih industrijskih kemikalij. Vzorčenje kemijskih bojnih strupov je potekalo v »vroči« coni poligona, druge manj toksične kemijske spojine se je vzorčilo v tunelu nadzemnega bunkerja z uporabo izolirnih dihalnih aparatov kot simulacija nočnega vzorčenja. Prepovedana mamila in surovine za njihovo izdelavo se je ob navzočnosti slovaške kriminalistične policije vzorčilo v skrivnem laboratoriju za izdelavo prepovedanih drog. Vsako vzorčevalno skupino je pri vzorčenju spremljal ocenjevalec, ki je takoj po opravljenem vzorčenju izvedel evalvacijo. V sestavi skupin za ocenjevanje sta bila tudi pripadnika Slovenske vojske. Skupine za dekontaminacijo so izvajale dekontaminacijo vzorčevalcev in njihove opreme po končanem vzorčenju. Pripadniki slovenske skupine za vzorčenje in dekontaminacijo so v težki mednarodni konkurenci dosegli odlično drugo mesto.
 
Fotografije: višji štabni vodnik Robert Vilfan, VZE