Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.01.2019

Končalo se je skupno usposabljanje pripadnikov SV in Ameriških zračnih sil

V torek, 22., in četrtek, 24. januarja, so se na območju Ptuja usposabljale slovenske in ameriške helikopterske posadke, pripadniki 10. pehotnega polka za izvidovanje, označevanje in kontrolo pristajanj helikopterjev (t. im. Pathfinder) in pripadniki zračne obrambe 1. brigade SV. Urjenje pripadnikov SV so podpirali pripadniki iz 56.  reševalne eskadrilje (56. Resque Squadron), s čimer SV uresničuje cilje sil Slovenske vojske, h katerim se je zavezala Republika Slovenija.

Usposabljanje je bilo prvenstveno namenjeno pripadnikom, odgovornim za izvidovanje, označevanje in kontroliranje pristajališč helikopterjev ter mest za odmetavanje padalcev in tovora (Pathfinder). Na širšem območju Ptuja in športnem letališču Ptuj so posadke 15. polka vojaškega letalstva s helikopterjem Cougar AS AL 532 in ameriške posadke s helikopterjema HH-60 Pave Hawk sočasno urile združeno letenje v različnih formacijah, izvidovanje na nizkih višinah ter pristajalne procedure. V usposabljanje so bili vključeni tudi pripadniki zračne obrambe, ki so vadbeno situacijo uporabili za urjenje lastnih postopkov. S trenažerjem F635 (Igla) so delovali na realne cilje v zraku, pri čemer so urili streljanje na helikopterje v prihodu, doletu in odhodu, vzletu. Postavili so tudi mobilni taktični operativni center, kjer so se poveljniki usposabljali iz postopkov poveljevanja in kontrole v zračni obrambi.

Slovenska vojska je v letu 2018 začela z intenzivnejšo integracijo kopenske in zračne komponente in razvojem zmogljivost za izvidovanje, označevanje in kontrolo pristajališč helikopterjev (Pathfinder) ter zmogljivosti reševanja tako vojaškega kot civilnega osebja na neznanem ali nasprotnikovem ozemlju ter pomoči pri zaščiti in reševanju. Skupno urjenje z zavezniki je za Slovensko vojsko nujno, na ta način se nadgrajuje usposobljenost in vzdržuje raven povezljivosti s članicami Nata. V letu 2018 so tovrstna usposabljanja že izvajali na območju Koroške, Kočevja in Bovca, v letošnjem letu pa se bodo mesečna dvodnevna skupna usposabljanja predvidoma izvajala na različnih lokacijah po Sloveniji. Na ta način bo Slovenska vojska dosegala cilje ob zmanjšani obremenitvi do sedaj uporabljanih lokacij in obenem svoje delo predstavila širši javnosti.

Fotografije: stotnica Tonja Ana Hrvatin, Oddelek za odnose z javnostmi