Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.02.2009

Končala se je vojaška vaja SV v tujini SOKOL II

Danes, 18. februarja, se bo s prihodom zadnjega pripadnika lahke bataljonske bojne skupine (LBBSk) v Slovenijo končala več kot mesec dni trajajoča vaja SOKOL II v Nemčiji.

Na vaji, ki je potekala od 6. januarja do 18. februarja na ameriških vadiščih v Nemčiji, je sodelovalo več kot 1100 pripadnikov SV. Poleg poveljstva 1. brigade in 10. motoriziranega bataljona kot nosilne enote LBBSk je na vaji sodelovalo še osem modulov iz drugih enot SV.

Vaja je potekala v dveh delih. Prvi del vaje GRAF SOKOL II je od 13. do 21. januarja potekal v Joint Multinational Training Command (JMTC) v Grafenwöhru. Namenjen je bil bojnemu usposabljanju, preverjanju bojne pripravljenosti po Natovem CREVEAL (Combat Readiness Evaluation) in izvedbi bojnega streljanja bataljonske skupine ter njenih čet posamično. V tem delu si je LBBSk po bojnem preizkusu zmogljivosti prislužila certifikat o pripravljenosti za delovanje enote kot celote. V drugem delu, ki je od 24. januarja do 11. februarja potekal v Joint Military Readiness Center (JMRC) v Hohenfelsu, pa so se sodelujoči na vaji usposabljali za operacije kriznega odzivanja s prilagojeno situacijo za Kosovo. Odločilna točka vaje HOH SOKOL II je bil čas od 6. do 11. februarja, ko je bila izvedena taktična vaja za operacije kriznega odzivanja in hkratna analiza usposobljenosti 10. motoriziranega bataljona za delovanje v silah KFOR.

Na končni analizi vaje, ki je potekala 11. in 12. februarja, so nadzorniki in poveljujoči na vaji analizirali potek vaje in sklenili, da je bila vaja dobro izvedena, kar je potrdila tudi ministrica za obrambo med svojim obiskom na vaji SOKOL II z besedami: »Lahka bataljonska bojna skupina je izpolnila vse naloge odlično, konec februarja bomo pripravljeni za nadaljevanje misije na Kosovu.«

Foto: des Robert Cotič

Flash is required!

Video 1 (youtube)


Flash is required!

Video 2 (youtube), Studio MO