Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.06.2016

Končala se je mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2016

V petek, 10. junija, se je s sklepno prireditvijo v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki končala petdnevna mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2016, na kateri je Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvajala usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Na vaji, ki je na širšem območju Republike Slovenija potekala peto leto zapored, so se usposabljali že certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja, ki so izvedli 687 usmerjanj, od tega 104 v nočnem času. Na vaji je prvič sodeloval tudi premestljivi zračni operativni center iz italijanskega Poggia Renatica, ki je del strukture poveljstva zračnih sil Nata za Evropo.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja je potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer so zračna plovila, tanki in minometi zagotavljali ognjeno podporo, ter na območju Soriške planine, občine Sevnica, občine Črnomelj, Gotenice pri Kočevju in na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer so zračna plovila letalsko podporo samo simulirala.

Na vaji, ki jo je organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva v sodelovanju in s podporo drugih enot Slovenske vojske, je sodelovalo 600 udeležencev, med njimi 350 pripadnikov oboroženih sil iz 15 držav zavezništva. Urjenje usmerjevalcev združenega ognja je podpiralo šest različnih tipov helikopterjev in sedem tipov letal.

Aktivnosti na terenu so potekale po vnaprej določenem scenariju, vadbenci so se z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh, pri čemer so bili za okolico v pretežni meri nemoteči, saj je bilo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva pa je bila minimalna.

Ob tej priložnosti se Slovenska vojska prebivalcem območij, na katerih so potekale aktivnosti, povezane z usposabljanjem usmerjevalcev združenih ognjev, zahvaljuje za podporo in izkazano razumevanje.

Foto: Martina Podkrižnik