Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.06.2015

Končala se je mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2015/Jadranski udar 2015

V soboto, 6. junija, se je s sklepno prireditvijo v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki  končala šestdnevna mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2015, na kateri je Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvajala usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Na vaji Adriatic Strike, ki je na širšem območju Republike Slovenija potekala četrto leto zapored, so se usposabljali že certificirani usmerjevalci združenega ognja, posadke strelnih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja.
Vajo je organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva v sodelovanju z Združenim operativnim centrom Slovenske vojske ter ob podpori 1. brigade, 72. brigade, Logistične brigade, Enote za podporo delovanja, Enote za specialno delovanje in 430. mornariškega diviziona.
Na vaji je sodelovalo 450 udeležencev, od tega 200 pripadnikov oboroženih sil iz Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Francije, Hrvaške, Italije, Litve, Latvije, Madžarske, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Združenih držav Amerike in Turčije kot opazovalke. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore so podpirale naslednje letalske zmogljivosti:
helikopterji:

– Bell 206, Slovenija
– Bell 412, Slovenija
– Cougar AS AL 532, Slovenija
– Bell OH-58 Kiowa, Avstrija
– SA 341 Gazela, Črna gora
– Puma Socat IAR 330, Romunija

letala:

– Pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška
– Pilatus PC-6, Slovenija
– Pilatus PC-7, Avstrija
– Aero L-159, Češka
– SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja je potekalo na petih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer so zračna plovila, topovi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju Raduhe, občine Sevnica, Primožev pri Kočevski Reki in na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer so zračna plovila letalsko podporo samo simulirala.

Aktivnosti na terenu so potekale po vnaprej določenem scenariju, vadbenci so se z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh, pri čemer so bili za okolico v pretežni meri nemoteči, saj je bilo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva pa je bila minimalna.
Ob tej priložnosti se Slovenska vojska prebivalcem območij, na katerih so potekale aktivnosti, povezane z usposabljanjem usmerjevalcev združenih ognjev, zahvaljuje za podporo in izkazano razumevanje.