Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.06.2012

Končala se je mednarodna pomorska vaja ADRION LIVEX 2012

Danes, 8. junija, sta si minister za obrambo Aleš Hojs in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič na potniškem terminalu Luke Koper ogledala predstavitev mednarodne pomorske vaje ADRION LIVEX 2012, ki jo je od ponedeljka, 4. junija, gostila Slovenska vojska. Predstavitve vaje so se udeležili tudi poveljniki mornaric sodelujočih držav in tuji rezidenčni obrambni atašeji.
Na današnji predstavitvi so pripadniki 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske na ogled pripravili tri delovne točke, na katerih so gostom najprej prikazali praktične postopke na kontrolni točki pri vhodu v pomorsko vojaško bazo, v nadaljevanju so protiminski potapljači prikazali postopke pri nevtralizaciji improviziranih eksplozivnih sredstev, na tretji delovni točki pa so bili predstavljeni postopki pri odkrivanju podvodnih vsiljivcev s sonarjem in odzivu nanje.
Na koncu je bil za vse udeležence predstavitve organiziran še ogled vseh ladij, sodelujočih na vaji.
Na pomorski vaji Jadransko-Jonske pobude, ki je bila organizirana že sedmič po vrsti, letos prvič v Sloveniji, so poleg gostiteljice sodelovale še vojne mornarice Albanije, Črne gore, Grčije, Hrvaške in Italije.

Foto: Boštjan Pogorevc, Boštjan Omerza, SV