Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.08.2014

»Ko pride do nesreče, naše države ne vprašajo, če smo nanjo pripravljeni, to od nas pričakujejo«

[18.08.2014] Začetek usposabljanj za delovanje civilno-vojaških skupin ob množični naravni nesreči

[14.08.2014] Začenja se osrednja vaja Slovenske vojske

[07.08.2014] Končujejo se priprave na osrednjo vajo Slovenske vojske Takojšen odgovor 2014

V nedeljo, 17. avgusta, je bilo v parku pred Postojnsko jamo zelo živahno. Točno opoldne se je tam začela letošnja osrednja vaja Slovenske vojske Takojšen odgovor 2014 (ang. Immediate Response – IR14). Vaja bo potekala do 30. avgusta v treh državah hkrati, in sicer v Sloveniji, na Hrvaškem in v Nemčiji. Njena gostiteljica je bila zadnja tri leta Republika Hrvaška, letos pa je odgovornost za njeno vodenje do leta 2016 prevzela Slovenska vojska. Nosilec računalniško podprte vaje je Poveljstvo Ameriške kopenske vojske v Evropi, na njej pa sodeluje več kot 1100 udeležencev iz enajstih držav, in sicer poleg Slovenije, Hrvaške in ZDA še pripadniki oboroženih sil Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Danske, Madžarske, Makedonije in Velike Britanije ter varnostnih sil Kosova.

Zbrane udeležence vaje, obiskovalce in mimoidoče je na prizorišču pozdravil slovenski vodja vaje in poveljnik 1. brigade Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc, začetek uradne slovesnost pa so zaznamovale državne himne vseh treh voditeljic vaje, torej slovenska, hrvaška in ameriška. Gostitelj slovesnosti, postojnski župan Jernej Verbič, je ob tem izrazil upanje, da se bo Postojna vojakom pokazala za prijaznega gostitelja, in udeležencem zaželel dosego vseh zastavljenih ciljev.

Slovenska vojska je tokrat v svoji sredini gostila namestnika poveljnika Ameriške kopenske vojske za Evropo (USAREUR) generalmajorja Walterja Piatta, ki se je v imenu vseh ameriških vojakov v Evropi zahvalil za slovensko gostoljubnost in toplino, še posebno pa izrazil hvaležnost Postojnčankam in Postojnčanom, da s tako pomembno vajo za regionalno varnost gostujejo prav v njihovem kraju.

»Če kdo, potem se ravno Postojnčani dobro zavedate, da vreme ni vedno tako lepo, kot smo mu priča danes,« se je dogodkov leta 2013 in 2014, ko so celotno Evropo pretresale vremenske ujme, spomnil generalmajor Walter Piatt. »Poplave spomladi 2013 so prizadele devet evropskih držav s posledicami in škodo, ocenjeno na 12 milijard evrov. Marca letos je bilo zaradi novih vremenskih nesreč ogroženih najmanj 13 evropskih držav in vsa poročila Organizacije združenih narodov v mednarodni strategiji za pomoč ob naravnih nesrečah govorijo o povečanju teh številk tudi v bližnji prihodnosti.

Tukaj nismo, da se usposabljamo za teorijo, tukaj smo za to, da se usposabljamo za konkretne naloge in dogodke, za katere natančno vemo, da se nam lahko zgodijo. Ko pride do nesreče, naše države ne vprašajo, ali smo nanjo pripravljeni, to od nas pričakujejo. A države niso tiste, ki med seboj sodelujejo – ljudje so. Menim, da vsi tukaj zbrani vojaki z osebnim vložkom svojega časa, energije in profesionalizma skozi tovrstne vaje razvijamo povezljive sile za dosego in poglobitev Natovega koncepta pametne obrambe. Naravne nesreče so v zadnjih desetih letih v Evropi povzročile več kot 80.000 žrtev in za 95 milijard evrov gospodarske škode. Tovrstna usposabljanja so vedno zagotovilo uspešnosti. In naš odgovor bo – takojšen,« je svoje razmišljanje o pomenu vaje končal generalmajor Piatt.

Razmišljanju generalmajorja Piatta se je pridružil tudi slavnostni govornik načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič. V prepričanju, da so udeleženci vaje že zjutraj vstali z željo po usposabljanju, jih pri tem ni želel motiti z dolgim govorom, zato je vajo uradno odprl le z mislijo Boba Dylana, da je uspešen človek tisti, ki zjutraj vstane in gre zvečer spat, vmes pa dela tisto, kar ima rad. Slovesnost ob odprtju vaje pred Postojnsko jamo je popestril pester spremljevalni program. Obiskovalci in mimoidoči so si lahko od bliže ogledali oborožitev in opremo Slovenske vojske. Poleg zračnega plovila in bojnih vozil ter minometov in raketnih sistemov so obiskovalce zelo zanimali tudi sistemi zvez, vozila in specialistična oprema vojaške policije, vojaškega gorništva in inženirstva, simulatorji streljanja z avtomatsko in zračno puško ter brezpilotna letala.

Poleg plesnih točk je bilo odlično poskrbljeno tudi za glasbene. Pravi glasbeni mozaik so sestavili pevski zbor Gorščaki iz Združenja vojaških gornikov, vokalna skupina Furmani, 13-letni harmonikar Oto Vraničar, člani Policijskega orkestra, posebna izdaja zabavne glasbe solistov in Orkestra Slovenske vojske, posebno mesto med sprehodom po notnem črtovju je imela solistka Vesna Zornik Stonič, v svet dixieland glasbe so publiko popeljali člani zasedbe Dixie Band oboroženih sil ZDA, za pravo glasbeno poslastico pa je z Orkestrom Slovenske vojske in Dixie Bandom poskrbel starosta slovenske zabavne glasbe Oto Pestner.

V sklepnem delu slovesnosti se je predsednik upravnega odbora parka Postojnska jama Marjan Batagelj s simboličnim darilom zahvalil brigadirju Škerbincu za neizmerno pomoč 1. brigade Slovenske vojske pri odpravi posledic zadnje vremenske ujme na Postojnskem. »Kot je Postojnska jama ponos slovenskega turizma, tako je Slovenska vojska ponos tega naroda,« je končal Batagelj.

> Video posnetek (YouTube MORS)