Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.12.2011

Kauzer športnik leta 2011

Na tradicionalnem izboru Društva športnih novinarjev Slovenije sta bila za športnika in športnico leta izbrana Peter Kauzer ter Tina Maze, med ekipami pa so največ glasov prejeli smučarski skakalci.

Peter Kauzer, pripadnik športne enote Slovenske vojske, je tako po petnajstih letih ponovno osvojil lovoriko najboljšega športnika kajakašem in kanuistom, vendar pa Kauzer ni edini pripadnik športne enote, ki je s svojimi športnimi dosežki prepričal 134 športnih novinarjev, ki so oddali svoje glasove. Na 2. in 3. mesto med moškimi sta se namreč uvrstila atlet Primož Kozmus in igralec namiznega tenisa Bojan Tokič. Med ženskami sta se od pripadnic športne enote na 2. in 3. mesto uvrstili smučarska tekačica Petra Majdič ter judoistka Urška Žolnir.

Izidi glasovanja za športnika leta:

1. Peter Kauzer (kajak kanu na divjih vodah) 287 točk
2. Primož Kozmus (atletika) 186

3. Bojan Tokič (namizni tenis) 104
4. Anže Kopitar (hokej na ledu) 53
5. Rok Marguč (deskanje na snegu) 46
6. Samir Handanović (nogomet) 42
7. Peter Mankoč (plavanje) 22
8. Mitja Petkovšek (gimnastika) 12
9. Rok Drakšič (judo) 7
10. Sašo Bertoncelj (gimnastika) 6
11. Tim Matavž (nogomet) 4
12. Dejan Zavec (boks) 3
13. Erazem Lorbek (košarka) 3
14. Rajmond Debevec (strelstvo) 3
15. Grega Bole (kolesarstvo) 2
16. Beno Udrih (košarka) 2
17. Davor Janžič (balinanje) 1
18. Kristijan Koren (kolesarstvo) 1
19. Goran Dragič (košarka) 1

Izidi glasovanja za športnico leta:

1. Tina Maze (alpsko smučanje) 368 točk
2. Petra Majdič (smučarski tek) 204
3. Urška Žolnir (judo) 72

4. Mina Markovič (športno plezanje) 68
5. Katarina Srebotnik (tenis) 49
6. Polona Hercog (tenis) 16
7. Martina Ratej (atletika) 8
8. Lucija Polavder (judo) 4
9. Teja Gregorin (biatlon) 4
10. Anja Klinar (plavanje) 4
11. Tanja Šmid (plavanje) 3
12. Snežana Rodič (atletika) 1
13. Vesna Fabjan (smučarski tek) 1
14. Tjaša Šeme (ritmična gimnastika) 1

*Krepko označena imena tekmovalcev so pripadniki in pripadnice ŠPE SV.

 
Uradne obrazložitve nagrad športnik leta 2011

Športnik leta 2011

– 1. mesto: Peter Kauzer

Osemindvajsetletni kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer je v letošnji sezoni povsem upravičil vzdevek raketa iz Hrastnika. V slalomu je postal svetovni prvak, zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojil naslov evropskega prvaka v moštvenih vožnjah. Na svetovnem prvenstvu v Bratislavi so mu kajakaški tekmeci nemočno gledali v hrbet, čeprav tokrat ni brezglavo divjal, ampak elegantno odplesal zmagoviti valček na Donavi. Na progi Čunovo, za katero pravi, da je njegova domača, saj na njej raje tekmuje kot v Tacnu, je osvojil drugi naslov svetovnega prvaka v karieri po letu 2009. Z zlato kolajno si je že zagotovil nastop na olimpijskih igrah v Londonu.
Prav olimpijsko odličje mu še edino manjka v njegovi bogati zbirki. Odločno napoveduje, da ga zanima le naslov olimpijskega prvaka. Na vseh velikih tekmah v karieri, olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih, je enkrat že pogorel, kar po verjetnostnem računu pomeni, da je bonus spodrsljajev že izkoristil.

– 2. mesto: Primož Kozmus

Podvig, ki je po vrnitvi na atletske steze uspel olimpijskemu prvaku v metu kladiva Primožu Kozmusu, je redko viden v športnem svetu. Po lanskem preklicu športnega pokoja se je Brežičan na sceno vrnil postopoma, stopnjeval dolžine metov, se udeleževal mednarodnih tekem, na katerih je doživljal poraze. Kot je pri trofejnem slovenskem šampionu v navadi, je bil najboljši na največji tekmi – svetovnem prvenstvu v Daeguju. Na azijskih tleh, kjer je v preteklosti že bil svetovni podprvak (v Osaki 2007) in olimpijski prvak (v Pekingu 2008), se je znova pokazal v najlepši luči ter z nepričakovanim tretjim mestom zaokrožil bero kolajn s svetovnih prvenstev. Piko na i je postavil na septembrskem mitingu v Zagrebu, kjer je vrgel kladivo prek 80 metrov.
Kozmus si je v naslednjem letu postavil visok cilj – ubranitev naslova olimpijskega prvaka. Ničesar ne prepušča naključju, zato je dom za tri mesece in pol zamenjal s San Diegom. Na ameriškem zahodu izkorišča idealne razmere za vadbo. V miru, ki ga ta čas najbolj potrebuje, da bo čez dobra pol leta na olimpijskih igrah v Londonu pripravljen za daljše mete od državnega rekorda. Ta znaša 82,58 metra.

– 3. mesto: Bojan Tokič

Bojan Tokič je po odru prireditve športnik leta v Cankarjevem domu že stopical. Ne zaradi športnih uspehov, ki jih sicer v njegovi karieri ni bilo malo, ampak zaradi svoje nesebičnosti. Leta 2003 je bil dobitnik nagrade »fair play«, ki si jo je prislužil, potem ko je na turnirju v Južni Koreji v svojo škodo priznal napako sodnikov. Takrat je izrazil zadovoljstvo, da je lahko v družbi smetane slovenskega športa, hkrati pa priznal, da so kakšne prestižnejše nagrade zanj zgolj sanje.
A te sanje je po letih trdega dela tudi dosanjal. Z dvema bronastima kolajnama na evropskem prvenstvu v Gdansku, predvsem v posamični konkurenci, ki je v svetu športa precej bolj vredna, je postavil piko na i svoji uspešni karieri. Na severu Poljske so pod njegova kolena po vrsti padali asi tega športa. V polfinalu je nato naletel na stari celini že dolga leta praktično nepremagljivega Nemca Tima Bolla, ki mu že dalj časa greni življenje in proti kateremu je bil brez možnosti, a zaradi tega Novogoričan, rojen v Jajcu v BiH, ni bil slabe volje. Na svetovnem prvenstvu v Rotterdamu si je zagotovil tudi nastop na drugih zaporednih olimpijskih igrah.

 
* Športnica leta:

– 1. mesto: Tina Maze

Če bi iskali osebo, ki se ne zadovolji ali ustavi že ob prvem uspehu, temveč stremi k napredku in pogleduje proti še višjim ciljem, bi jo nedvomno našli v letošnji športnici leta. Po sezoni novega smučarskega rojstva 2008/2009 in nepozabnem olimpijskem letu 2010 je Tina Maze našla dovolj moči, znanja in motivacije za nadgradnjo. Po številnih težavah tik pred vrhuncem minule zime je v pravem trenutku v sebi znova prebudila zmagovalno miselnost in se na februarskem svetovnem prvenstvu v Garmisch-Partenkirchnu še enkrat z velikimi ter tokrat tudi zlatimi črkami zapisala v večno knjigo slovenskega alpskega smučanja. Slednje je s Tinino veleslalomsko poezijo, ki je mejila na popolnost, prvič po nepozabni Mateji Svet leta 1989 dobilo svetovno prvakinjo v športu, za katerega smo dolgo govorili, da je naš paradni ali kar nacionalni.
Za nameček je Črnjanka prvič na velikih tekmovanjih s pridom izkoristila tudi odlično tehnično podkovanost in občutek za hitrost ter se v superkombinaciji zavihtela na drugo mesto. V isti disciplini je slavila tudi eno od dveh zmag na tekmah svetovnega pokala, s katerima je bero svojih zmagoslavij dvignila na enajst, obenem pa si zagotovila tudi tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Ugnali sta jo le Nemka Maria Riesch in Američanka Lindsey Vonn. Z zgodovinskim bronom je kronala široko paleto smučarskega znanja in vsestranskost, ki je lastna največjim smučarskim šampionom in šampionkam. Med slednje vsekakor spada tudi Tina Maze, še drugič zapored slovenska športnica leta.

– 2. mesto: Petra Majdič

Letos se je 20. marca s svojo zadnjo uradno tekmo v Falunu s tekmovališč poslovila najboljša slovenska smučarska tekačica vseh časov Petra Majdič. Po hudi poškodbi na olimpijskih igrah v Vancouvru 2010 se je še vrnila med najboljše, nato pa letos pri 31 letih dokončno sklenila tekmovalno pot. Kot prva Slovenka je krojila vrh tega športa, v katerem prednjačijo skandinavske države, in to kar celo desetletje. Majdičeva je na tekmi svetovnega pokala prvič nastopila davnega leta 1999, v letu, ko je v klubu Jub Dol pričela sodelovati s prejšnjim trenerjem Robertom Slabanjo. Trdoživost, vztrajnost, pridnost, odnos do dela, sodelavcev, medijev ... so jo vsa ta leta izgrajevali in na koncu izgradili v šampionko svetovnega kova.
Tri zmage v skupnem seštevku sprinta, kar 24 zmag v svetovnem pokalu (vštevši tudi etapne), prve stopničke leta 2001, prva zmaga leta 2006, zadnja marca letos v Stockholmu, zmage na distanci, v sprintu, klasiki in prosti tehniki, skupno 47 uvrstitev na zmagovalne stopničke ... Vsestranska šampionka, ki se je poslovila na vrhu. Že 17. februarja 2010 je na olimpijskih igrah v Vancouvru uresničila svoje velike sanje. S hudo poškodbo po padcu v nezavarovan jarek na ogrevanju sprinterske tekme je ob kričanju zaradi bolečin prišla do bronastega odličja in postala kraljica ljudskih src. Slovenka in športnica leta je tudi po končani športni poti ostala v svojem športu, najbolj je dejavna na Rogli, kjer bdi nad mladimi, nobena skrivnost pa ni, da se znajde tudi pri oblikovanju oblačil, saj si je večerne toalete ob podelitvah priznanj velikokrat oblikovala sama.

– 3. mesto: Urška Žolnir

Judoistka Urška Žolnir ima na letošnje leto še prav posebej lepe spomine. Na eno od njenih najuspešnejših sezon doslej jo bosta spominjali tudi bronasti odličji, ki si ju je priborila na evropskem prvenstvu v Istanbulu in svetovnem prvenstvu v Parizu. Ob tem se lahko pohvali še s svežnjem kolajn v svetovnem pokalu (zmago v Moskvi, drugim mestom v Bakuju in tretjim v Parizu), s katerim je le še utrdila svoj položaj med najboljšimi judoistkami na svetu v kategoriji do 63 kilogramov in si na stežaj odprla vrata, ki vodijo na olimpijske igre prihodnje leto v Londonu. Glede na to, da bron z največje športne prireditve že ima iz Aten leta 2004, ji verjetno ni treba posebej razlagati, kaj si želi od leta 2012.